ŠVEDSKA ISPUNILA USLOVE ZA ULAZAK U NATO: Stupio na snagu novi zakon - evo kada se očekuje njihovo pridruživanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 11:29

ŠVEDSKA ISPUNILA USLOVE ZA ULAZAK U NATO: Stupio na snagu novi zakon - evo kada se očekuje njihovo pridruživanje

Finska je postala član Alijanse u aprilu, ali je proces priključenja sporiji za Švedsku koja je postavila cilj da se pridruži Severnoatlantskom savezu tokom samita NATO 11. i 12. jula u Viljnusu

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je danas da Švedska i dalje želi da se pridruži NATO pre, ili tokom samita Alijanse u Vilnjusu sredinom sledećeg meseca, ali je potvrdio da nije siguran da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to i ostvariti u tom roku.

Švedska i Finska su se posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba odrekle višedecenijske vojne neutralnosti tražeći veći stepen nacionalne bezbednosti ulaskom u NATO, podseća Rojters.

Govoreći u utorak na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, Bilstrem je rekao da je uvođenjem novog zakona o terorizmu Švedska ispunila poslednje uslove za pridruživanje Alijansi dogovorenoj u trilateralnom planu Finske, Švedske i Turske.

- U Švedskoj je nedavno na snagu stupio novi zakon koji je kriminalizovao učešće u terorističkoj organizaciji na bilo koji način, bilo da je promoviše, jača ili podržava. Time ispunjavamo poslednje delove našeg sporazuma - rekao je Bilstrem.

Finska je postala član Alijanse u aprilu, ali je proces priključenja sporiji za Švedsku koja je postavila cilj da se pridruži Severnoatlantskom savezu tokom samita NATO 11. i 12. jula u Viljnusu.

Iako Švedska ima snažnu podršku ostalih članica NATO, uključujući Sjedinjene Američke Države, Turska i Mađarska do sada nisu bile spremne da ratifikuju prijem ove nordijske zemlje.

Turska tvrdi da Švedska pruža utočište članovima organizacija koje zvanična Ankara smatra terorističkim grupama i uslovljava pristanak na članstvo Švedske izručenjem osumnjičenih terorista iako zvanični Stokholm negira ove optužbe.

Turska je takođe izrazila ogorčenje zbog antiturskih demonstracija koje su održane u Švedskoj.

Švedski i turski zvaničnici sastali su se na visokom nivou 14. juna u Briselu u organizaciji generalnog sekretar NATO Jensa Stoltenberga.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.