STRAHOVIT PRITISAK NA ANKARU DA ODOBRI ULAZAK ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Turskoj preti isključenje iz Alijanse

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2022, 09:53

STRAHOVIT PRITISAK NA ANKARU DA ODOBRI ULAZAK ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Turskoj preti isključenje iz Alijanse

Blokiranje Švedske i Finske od strane Turske da uđu u NATO moglo bi da dovede do isključenja same Ankare iz Severnoatlantske alijanse, kaže kolumnista CNN-a Dejvid Andelman.

- Već je bilo mnogo razmišljanja o izbacivanju Turske iz NATO-a, posebno nakon što je Erdogan pre tri godine kupio PVO sisteme S-400 od Rusije - prokomentarisao je Andelman izjave turskog lidera o neslaganju da prihvati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Helsinki i Stokholm u alijansu.

Istovremeno, novinar je priznao da bi takav korak mogao da oslabi poziciju NATO-a u strateški važnom regionu.

- Malo ljudi želi da rizikuje da izgubi najveću stalnu armiju posle SAD, posebno onu koja kontroliše strateški Bosfor i ima izlaz na Crno more - rekao je on.

"Russian President Vladimir Putin has just enough allies in just enough places to throw a wrench in the efforts of Western alliances to thwart his ambitions," writes @davidandelman. https://t.co/7kh5CNEJGS

— CNN Opinion (@CNNOpinion) May 16, 2022

Kolumnista je rekao da je, prema mišljenju profesora sa Harvarda Roberta I. Rotberga, pravilo jednoglasne odluke za savez zastarelo, uprkos deklarisanoj posvećenosti zemalja učesnica demokratskom pristupu.

- Pravilo jednoglasnosti je bilo glupo od samog početka, a sada je vreme da se to ponovo razmotri - citirao je Andelman reči stručnjaka.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.