STOJIMO UZ PREDSEDNIKA TRAMPA, NAVIJAMO ZA NJEGA Evropska NATO država otvoreno na strani bivšeg američkog šefa države!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 19:21

"STOJIMO UZ PREDSEDNIKA TRAMPA, NAVIJAMO ZA NJEGA" Evropska NATO država otvoreno na strani bivšeg američkog šefa države!

Kako kažu, nadaju se njegovom povratku u Belu kuću

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da su pod Trampovim vođstvom politički odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske dostigli vrhunac.

On je u intervjuu američkom TV kanalu Newsmax čiji je video snimak objavljen na njegovom Fejsbuku, ocenio da je najnovija optužnica protiv bivšeg američkog predsednika politički motivisana.

- Mi stojimo uz predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Trampa, navijamo za njega - poručio je mađarski ministar i naveo da je Trampa napao liberalni mejnstrim, prenosi agencija MTI.

Sijarto je istakao da ne bi izbio rat, da je predsednik Tramp pobedio na poslednjim predsedničkim izborima. On je podsetio da nije došlo do bilo kakvog ruskog napada tokom Trampovog perioda na vlasti.

- Mi gledamo na njegov mogući povratak u Belu kuću kao na signal nade u mirnu budućnost - dodao je on.

Upitan da li je iznenađen nedavnim izjavama ruskih zvaničnika da je Mađarska neprijateljska nacija, Sijarto je rekao da je Mađarska članica i NATO-a i Evropske unije, a da Rusija smatra da su sve zemlje članice obe organizacije neprijateljske zemlje.

Ministar je napomenuo da Mađarska, kao susedna država, pati od posledica rata u Ukrajini.

- Ne pate samo Ukrajinci, pate i Mađari. Mađarska želi da se ova patnja okonča i podržava prekid vatre, mirovne pregovore i održivi mir - poručio je Sijarto. Kako je naveo, izvesno je da rešenje nije moguće na bojnom polju, već samo za pregovaračkim stolom.

Upozorio je i na mogućnost eskalacije rata van Ukrajine, koju je nazvao "velikom pretnjom za nas" kao susedne zemlje. On je rekao da je Mađarska primila više od milion izbeglica i već izgubila previše života u ovom ratu i zatražio od međunarodne zajednice da konačno počne da se koncentriše na mir.

Govoreći o pridruživanju Švedske NATO-u, on je rekao da je vlada podržala proces ratifikacije i da je parlamentu podnela odgovarajući predlog zakona. Kada će se predlog naći na dnevnom redu zavisi od poslanika Fidesa, koji imaju dvotrećinsku većinu, dodao je ministar.

On je naveo da su švedski političari optuživali Mađarsku da je dikatura što su poslanici shvatili kao uvredu i još nisu spremni da donesu odluku o ratifikaciji.

- Kada budu spremni, doneće odluku - rekao je on, dodajući da vlada podržava kandidaturu Švedske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.