SRBIN KOG SE PLAŠI NATO PAKT: Oborio ponos američke avijacije F-16, a sad je komandovao sa S-400!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN KOG SE PLAŠI NATO PAKT: Oborio ponos američke avijacije F-16, a sad je komandovao sa S-400!

Priliku da komanduje ruskim raketnim sistemom S-400 van Rusije i Belorusije imalo je samo nekoliko oficira na svetu. 

Jedan od njih je i brigadni general Vojske Srbije Tiosav Janković (45), koji se nalazi na čelu 250. raketne brigade za PVD, RV i PVO.

Rođeni Užičanin svoje umeće i privrženost otadžbini pokazao je još maja 1999. godine, tokom NATO agresije, kada je sa nepunih 25 godina učestvovao u obaranju amerikog aviona F-16! Za svoje dostignuće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Janković je odlikovan Ordenom za hrabrost.

Njemu je sada pripala čast da predvodi tim srpskih oficira za obuku rukovanjem ruskim sistemima S-400 i Pancir S1, kako u Rusiji, tako i na tlu Srbije.

- Razmenili smo iskustva sa ruskim kolegama o načinu organizovanja sistema PVO i taktici upotrebe raketnih jedinica PVO u uslovima pretnji iz vazdušnog prostora. Ova vežba je imala veliki značaj jer nam je dala dragocena iskustva, kroz nju se unapređuje obučenost pripadnika brigade i stvaraju uslovi za buduću saradnju – objašnjava brigadni general Janković.

On je opisao i kako je vežba izgledala:

- Obrazovali smo grupaciju PVO od pripadnika naših i ruskih snaga, s ciljem odbijanja masovnog udara. Uvežbavali smo rad zajedničkog komandnog mesta i rad borbenih posluga na otkrivanju ciljeva u VAP i elektronskim fiktivnim dejstvima po realnim ciljevima, koje su imitirali naši vazduhoplovi – rekao je Janković.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.