SMEŠNO I TUŽNO! NATO utvrdio da CRNOJ GORI preti opasnost od hibridnih pretnji RUSIJE i SRBIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2020, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMEŠNO I TUŽNO! NATO utvrdio da CRNOJ GORI preti opasnost od hibridnih pretnji RUSIJE i SRBIJE

Krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori je boravio NATO kontrahibridni tim

Crna Gora je u NATO-u prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem, pre svega od Srbije i Rusije, tvrde iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Kako su naveli iz crnogorskog Ministarstva odbrane, krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori je boravio NATO kontrahibridni tim, u kome su bili "eksperti iz zemalja članica NATO-a koji se bave pitanjima strateških komunikacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << očuvanja kritične infrastrukture, pitanjima sajber odbrane".

Predstavnici vlasti u Podgorici poslednjih meseci ukazuju na ovu problematku i opasnost od hibridnog rata, dok analitičari navode da je to "vrsta eufemizma, odnosno ogoljena propaganda u kojoj nema skrupula da se neko optužujete za sve i svašta".

U Strategiji nacionalne bezbednosti Crne Gore hibridni rat se pominje kao novi oblik savremenog ratovanja.

- Hibridne pretnje, kroz sve pojavne oblike i specifične mehanizme meke sile, predstavljaju novi oblik savremenog ratovanja. Složeni mehanizmi hibridnog delovanja, koje može obuhvatati snažnu propagandu, sajber napade, formiranje parainstitucija, organizacija i medija, a sve češće i mešanje u izborne procese, nameću potrebu izgradnje i unapređenja kapaciteta za suprotstavljanje i jačanje otpornosti na ovaj bezbednosni izazov - navodi se u strategiji.

Na pitanje koje hibridne pretnje je detektovao NATO kontrahibridni tim i koje mere se preduzimaju, iz crnogorskog ministarstva navode da njihov cilj nije bio da detektuje pretnje, već da pomognu u jačanju nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje pretnji i suočavanje sa njima.

- Hibridni uticaj smo i ranije prepoznali, pre svega tokom prethodnih parlamentarnih izbora, tako da Crna Gora već od tada radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i uspostavljanju odgovarajućeg legislativnog okvira, pa ćemo u tom pravcu i nastaviti aktivnosti - navodi se iz Ministarstva odbrane.

Podaci o hibridnim pretnjama tretiraju se kao tajni, pa je Odbor za odbranu i bezbednost crnogorske Skupštine o tome raspravljao u decembru iza zatvorenih vrata.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.