SAD ne želi nestabilan Balkan

Izvor: B92, 07.Dec.2015, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD ne želi nestabilan Balkan"

SAD imaju jasnu politiku da podržavaju nastavak konsolidacije bezbednosti na Balkanu, kaže Danijel Baer, ambasador SAD u sedištu OEBS-a u Beč.

On je za Danas rekao da SAD PODRŽAVAJU dijalog Beograda i Prištine i da ohrabruju obe strane da nastave postizanje napretka u razgovorima.

"U svetlu toga, snažno podržavamo i evropske integracije Srbije i nastavićemo da ih podržavamo koliko god budemo mogli da bi se učvrstila regionalna stabilnost", kaže za Danijel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Baer, odgovarajući na pitanje o izjavi srpskog premijera Aleksandra Vučića da je "Balkan bure baruta".

On dodaje da je očigledno da će odluka NATO da pozove Crnu Goru u članstvo učvrstiti regionalnu bezbednost.

"Kako vreme bude prolazilo, upravljanje i veze sa regionalnim tržištem će se unapređivati, poboljšavati, kao i zajednički rad na deljenju bezbednosnih izazova", navodi Baer.

On je naveo i da je neosnovano misliti da zemlje Zapada trebaju Balkan kao nestabilno područje i stalni izvor nestabilnosti.

"Mislim da je to daleko od istine i da svako ko misli tako previše podleže ruskoj propagandi. Rusija je samo regionalna, ne i velika sila, pa SAD nema nikakve veze sa Rusijom u tom pogledu. SAD će nastaviti da na budućnost Balkana gleda kao na svoj nacionalni interes i da zajedno sa narodima Balkana nastavi napredak u dobrom upravljanju i učvršćivanju regionalne bezbednosti. Takođe, SAD snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i učvršćivanje bezbednosti u regionu, a to nema veze sa Rusijom", naveo je Baer.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.