Izvor: B92, 06.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Avganistan test za NATO

London -- NATO se suočava sa "pravim izazovom" u Avganistanu, rekla je danas američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

"Smatram da se Alijansa tamo suočava sa pravim testom", rekla je Rajsova na konferenciji za novinare u Londonu posle sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Milibandom. Ona je dodala da članice Alijanse moraju otvoreno da kažu svojim građanima da će borba protiv talibanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobunjenika i ekstremista povezanim sa Al Kaidom biti duga i teška.

Rajsova je rekla da građani moraju shvatiti da to nije mirovna misija već dugotrajna borba protiv ekstremista.

Ona je dodala da je NATO morao da se prilagodi u Avganistanu za oblik borbe "za koji nije osnovan" i naglasila da ne treba potceniti transformaciju koja Alijansi pomaže da vodi takvu vrstu borbe.

Rajsova je ocenila da su uspešne akcije NATO-a primorale talibanske pobunjenike da promene taktiku tako da oni sada pokušavaju da "zatrašuju i terorišu" avganistansko stnaovništvo.

Miliband je rekao da britanske snage nisu u Avganistanu da bi osnovale koloniju već da bi pomogle "jednoj nezavisnoj, sada demokratskoj zemlji da funkcioniše".

Britanija ima oko 7.700 vojnika u Avganistanu.

Britanski premijer Gordon Braun danas je rekao u britanskom parlamentu da će nastaviti da ubeđuje evropske saveznike da pošalju još vojnika u Avganistan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.