SA POLJSKE STRANE RAMPA! Poljskoj je u interesu da Ukrajina uđe u NATO ali...

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 21:48

SA POLJSKE STRANE RAMPA! "Poljskoj je u interesu da Ukrajina uđe u NATO ali..."

Varšava se ne protivi ulasku Ukrajine u NATO ali se protivi predloženom vremenskom okviru u kojem bi taj proces mogao da se desi.

Predsednik Poljske Andžej Duda je danas izjavio da je u interesu njegove zemlje da Ukrajina što pre uđe u NATO, ali da za to mora da se sačeka kraj rata.

- Poljskoj je u interesu da Ukrajina što pre uđe u NATO. Ona ima jaku i iskusnu vojsku. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Međutim, takva odluka neće biti doneta na samitu u Vilnjusu. NATO neće formalno pozvati Ukrajinu da se pridruži. Mora da se sačeka kraj rata - rekao je Duda u intervjuu za "Bild".

Istovremeno, dodao je da razume strah nemačke vlade, koja nije za brzo pridruživanje Ukrajine, od sukoba NATO-a i Rusije.

- O tome ne brine samo Nemačka. Takva zabrinutost postoji u mnogim zemljama. Morate da budete svesni da bi Ukrajini, ukoliko bi danas tokom rata, bila primljena u NATO, prvo zahtevala da se aktivira Član 5. Ostale savezničke države bi onda morale da pomognu u odbrani Ukrajine. Tada bi došlo do rata", upozorio je Duda.

Međutim, on ne isključuje mogućnost stacioniranja poljskih trupa u Ukrajini u slučaju prekida vatre sa Rusijom.

- Sve zavisi od toga kakvi su sporazumi. Ako se Ukrajina odluči za mirovne pregovore sa Rusijom i za mirovnu operaciju u kojoj bi se zapadni vojnici brinuli o poštovanju primirja, Poljska bi učestvovala. Ako bi to bila odluka NATO-a, onda bismo, kao odgovorna članica, podržali tu odluku - rekao je poljski predsednik.

Govoreći o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon neuspele pobune paravojne grupe "Vagner", Duda je rekao da je njegova budućnost potpuno otvorena.

- Sve je moguće. To je Rusija. Postoje različite sile koje su u klinču - naveo je predsednik Poljske za nemački list. On je dodao da smatra da su i u samoj Rusiji podeljena mišljenja.

- Tamo vlada teror. Nije samo reč o tome da ljudi ginu na frontu, već da je bilo i misterioznih smrti - rekao je Duda, poručivši da mu je ljudski žao običnih vojnika koje Putin šalje na front sa lošom opremom.

Ipak, on naglašava da je Rusija napala Ukrajinu bez razloga.

- Rusija jednostavno želi da osvoji teritoriju i da pokori Ukrajinu. To ne možemo da dozvolimo. Ovo mora da se zaustavi - zaključio je poljski predsednik.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.