Ruski manevri uplašili Gruziju

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski manevri uplašili Gruziju

15.09.2012. -

U ponedeljak u Južnom vojnom okrugu startuju manevri Kavkaz-2012. Bez obzira na to što će se oni izvoditi samo na teritoriji Rusije, te će u njima učestvovati samo ruski vojnici, manveri su već postali tema međunarodnih rasparava. Ton diktira Gruzija, koja je izjavila da manevri prete suverenitetu kavkaskih država. Opaske povodom manevara je izrazio i generalni sekretar NATO-a.

Sa tačke gledišta Tbilisija, ruski manevri su opasni u prvom redu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << samu Gruziju, a kao drugo za Azarbejdžan. Ministar inostranih poslova Gruzije Grigol Vašadze izjavio je pred početak avgustovskog konflikta 2008. godine da je Rusija već izvodila slične manevre. Tobože njihov cilj je bio da pomeri trupe bliže gruzijskoj granici, kako bi ih zatim iskoristila u ratu. Ove godine, smatra Vašadze, Moskva se nada da će izvršiti pritisak na unutarpolitičku situacijuu Gruziji i smeniti tamošnju zakonitu vlast. Pri tome diplomata je prećutao da je međunarodna komisija još pre ti godine priznala: borbena dejstva 2008. godine je započela Gruzija, a ne Rusija. Zato nema ništa čudno u novoj optužbi Tbilisija, smatra vojni analitičar lista Izvestija Ivan Konovalov.

- U stvari reakcija gruzijske strane je bila predvidiva. Recimo, to je rutinska stvar, pošto Gruzija uvek izražava zabrinutost povodom naših manevara u Južnom vojnom okrugu. To je samo još jedan povod da se privuče pažnja međunarodne zajednice.

Mnogo je neobičnije što je Tbilisi u tom pogledu podržao generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen. On je izjavio da Rusija treba da uvažava teritorijalnu celovitost i suverenitet Gruzije. Pri tome Rasmusen se požalio da Rusija nije pružila Severnoatlantsko alijansi informacije o ciljevima manevara. Između ostalog, teško da Mosvka ne shvata čime je u stvari bila uslovljena ova izjava, smatra šef Centra za političku konjukturu Sergej Mihejev.

- To je podsticajni ustupak gospodinu Saakašviliju koji do danas fantazira da ga čitava međunarodna zajednica podržava. U stvari ova zajednica ga u potrebnom momentu nije podržala. Sada je Zapad gospodinu Saakašviliju u svakom zgodnom trenutku spreman da saopšti: Mi smo uz vas, gospodine Saakašvili.

Indikativno je da je buka bila podignuta zbog manevara koji se čak ne mogu nazvati velikim. U njima će učestvovati svega 8000 vojnika i oko 300 jedinica vojne tehnike i artiljerije. Pri tome kao gest dobre volje Rusija nije uključila u manevre odrede vojnih baza u Jermeniji, Abhaziji i Južnoj Osetiji. Kako je objasnio zamenik načelnika Generalštaba Aleksandar Postnikov, takva odluka je bila doneta da se ne stvara suvišna napetost u regionu. Šta više, manevri će se čak izvoditi daleko od gruzijske granice. Ipak teško da će ovi koraci biti ocenjeni u Tbilisiju.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.