Ruske tampon-zone protiv Gruzije

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske tampon-zone protiv Gruzije

Odnosi između Rusije, SAD i NATO povodom Gruzije i njenih separatističkih provincija Abhazije i Južne Osetije - sve više počinju da liče na savremeni geopolitički „Bermudski trougao“.

Uprkos tome što su Ruske trupe i sa kopna i sa mora blokirale glavnu gruzijsku luku Poti, dva ratna broda NATO pakta ušla su u Crno more i uputila se prema obalama Gruzije. Reč je o nemačkoj fregati „Libek“ i španskoj raketnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << fregati „Admiral Huan de Borbon“. NJima bi trebalo da se priključe najmanje pet brodova Alijanse za koje se zvanično tvrdi da Gruzinima prevoze zapadnu pomoć, uključujući ratne brodove Rumunije, Bugarske i Ukrajine.

Rusi, međutim, ne pokazuju ni najmanju nameru da ustukunu. Zamenik načelnika Generalštaba, general-pukovnik Anatolij Nogovicin, izjavio je: „Crno more se u potpunosti nalazi pod kontrolom naše Crnomorske ratne flote i mi za nju narednih dana ne prognoziramo nikakve opasnosti. Inače, u Rusiji izaziva čuđenje što se ‘humanitarna pomoć’ Gruziji dotura pomoću fregata i drugih ratnih brodova“.

Može li između ruskih i natovskih brodova, i ako je Nogovicin optimista, doći do oružanih incidenata - pokazaće vreme. Ali, činjenica je da se unutar „Bermudskog trougla“ stvari sve više komplikuju, a odnosi među velikim državama povodom Gruzije postaju sve zategnutiji i eksplozivniji.

AMBASADOR SAD: RUSIJA  OSNOVANO BRANILA MIROVNJAKE

Novi ambasador SAD u Rusiji Džon Bajerli izjavio je juče da je Rusija „potpuno osnovano odgovorila“ na napad gruzijskih vojnika na ruske mirovnjake u Južnoj Osetiji, ali da je na kraju „malo preterala“ i da to misle „mnoge članice međunarodne zajednice“, a ne samo SAD.

„Sada su te snage prešle na gruzijsku zemlju i teritorijalna celovitost Gruzije se našla pod pretnjom“, rekao je Bajerli u svom prvom intervjuu datom dnevniku Komersant, dodajući da SAD sada ubeđuju „rusku stranu da uvažava sporazum o prekidu vatre i izvede svoju vojsku sa gruzijske teritorije“.

Šef američke diplomatske misije u Moskvi rekao je da što pre ruska vojska ode na granice na kojima se nalazila do početka konflikta, tim pre se mogu uvesti u zonu konflikta međunarodni posmatrači i potom, možda, u kasnijoj etapi međunarodni mirovnjaci, posle čega se može početi rad na rešavanju konflikata.

„Od samog početka smo ponavljali da se silom taj konflikt ne može rešavati „, rekao je Bajerli.

NEMA VRAĆANJA DŽIPOVA

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je molbu SAD da im Rusija vrati džipove marke „hamer“ koje su Rusi zarobili od Gruzina. General Anatoli Nogovicin poručio je: „Od vraćanja ‘hamera’ neće biti ništa jer njima nisu upravljali građani SAD već Gruzije. Osim toga, u neposrednoj blizini „hamer“ zarobili smo kamion sa ogromnom količinom municije.

Vojni eksperti NATO, koji poslednjih dana borave u Gruziji, a ukupno ih je 15, već su počeli da rade na „uspostavljanju civilne i vojne infrastrukture“ te kavkaske države. Kako je izjavio Robert Simons, specijalni predstavnik NATO za južni Kavkaz i centralu Aziju, Alijansa će osposobiti PVO sistem Gruzije zatim ga modernizovati prema svojim standardima.

Rusi i na ovo spremaju odgovor. Već su i Tbilisiju i Briselu stavili do znanja da će pod svojom kontrolom držati vojnu bazu Senaki na Gruzinskoj teritoriji koju su Amerikanci prethodnih godina oprema da bude glavno uporište na Južnu Osetiju i Abhaziju. Koliko su stvari otišle daleko, pokazuje i saopštenje zvanične Moskve da je počelo uspostavljanje tampon-zona između Gruzije i Osetije i Abhazije. Sasvim konkretno: Da će duž gruzinsko-osetinske postojati ukupno 18 ruskih vojnih mini-utvrđenja koja će imati zadatak da „kontrolišu situaciju“. Čak je Nogovicin - reagujući na protest gruzinskog predsednika Mihaila Sakašvilija - kontrirao: „Mi ćemo o ovim stvarima gospodina Sakašvilija nešto pitati tek kada između Rusije i Gruzije bude postojao civilizovani dijalog, a njega naprosto nema krivicom Sakašvilija“.

Kako ovaj retardirani "čilivili" gleda u retardiranog gazdu reko bi čovek da su za sledeću subotu zakazali svadbu da ozvaniče dugogodišnju vezu .

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.