Rusija protiv širenja NATO jer razdvaja Evropu

Izvor: Blic, 07.Apr.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija protiv širenja NATO jer razdvaja Evropu

Rusija je kategorično protiv prošširenja NATO, a to se odnosi i na Srbiju i bilo koju drugu zemlju koja treba da pristupi Alijansi, izjavio je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

"Mi smo kategorično protiv prošširenja NATO-a, to se odnosi i na Srbiju i na bilo koju drugu zemlju koja treba da pristupi Alijansi. Prošširenje NATO-a je stvar koja ojačava razdvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evrope. U tom slučaju se nastavlja prenoššenje zida dalje na istok, a ne unišštavanje tog istog zida. To je lošše za opššte interese, kao ššto je borba protiv terorizma. Srbija zapravo ne treba da bira između NATO-a i nečeg drugog, ona bi u tom slučaju birala između NATO-a i kolektivnog sistema bezbednosti", rekao je Kosačov u intervjuu za Sputnjik.

On je dodao da je jako velika razlika između evrointegracija i činjenice da NATO pokušava da uvuče Srbiju u svoje redove.

"Mi nemamo nikakav problem sa evrointegracijama Srbije. Druga stvar je, kako kažžu, to što se đavo uvek skriva u detaljima", rekao je Kosačov u intervjuu za Sputnjik.

On je naglasio da se postavlja pitanje pod kojim će uslovima Srbija pristupiti Evropskoj uniji.

"Vidimo da je problem u tome što je jedno od prva dva poglavlja koja su otvorena Poglavlje 35, gde se skriva pitanje Kosova. Mi ne možžemo da odlučujemo da li su ti uslovi za Srbiju prihvatljivi ili ne. To treba vi da reššite", kaže ruski zvaničnik.

Druga skrivena stvar, kako je naveo, možže biti to da li se u evrointegracijama Srbije skrivaju problemi u odnosima Rusije i Srbije.

Pročitajte još:

"Mi imamo iskustvo iz prvog talasa evrointegracija istočnih zemalja, Češške, Poljske i Mađarske, koje su se konsultovale sa Rusijom da li će to doneti neku šštetu. U sledećem talasu smo videli problem, Ukrajina nam je rekla da se to nas ne tiče. Naravno da s tim ne možžemo da se složžimo. Sada ne znamo kako će to izgledati u vaššem slučaju. Smatramo da Srbija ne sme da dopusti da slepo praćenje evropskog puta bude naušštrb njenih nacionalnih interesa. Ali ovde sve zavisi od same Srbije", dodao je on.

Oslobađajuća presuda za Šešelja neočekivana

Govoreći o nedavnim presudama Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, Kosačov je istakao da Moskva većinu rezultata rada Haškog tribunala smatra negativnim.

"Vidimo da je jednostrano osuđivao, 80 odsto osuđenih su Srbi. Sudska odluka u Karadžžićevom slučaju je neopravdano surova, smatramo da je u tom konfliktu bilo više strana koje bi trebalo da budu osuđene. Oslobađajuća presuda ŠŠeššelju je, po mom mišljenju, bila neočekivana za sve nas. Teško mi je da logički ocenim rad sudija, ali u slučaju ŠŠeššelja moguće je da je to u duhu predizbornih deššavanja, Kosova ili uvlačenja Srbije u NATO", ocenio je Kosačov.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u sredu je u razgovoru sa Kosačovom i predsednikom Odbora za socijalna pitanja Saveta Federacije Rusije Valerijem Rjazjanskim istakao da Srbija ostaje na poziciji vojne neutralnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.