Izvor: RuskaRec.ru, 14.Apr.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pravi novi „Iskander-M“

U narednih 10 godina biće napravljena poboljšana verzija operativno-taktičkog raketnog sistema „Iskander-M“, izjavio je generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.
Sadašnja verzija sistema može da uništava neprijateljske objekte udaljene 500 km pomoću balističkih i krstarećih raketa koje mogu imati nuklearnu bojevu glavu.
Pre svega će biti poboljšan sistem upravljanja paljbom, smatra vojni analitičar lista „Izvestiя“ Dmitrij Litovkin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << /> Zamenica generalnog sekretara NATO-a: „Iskanderi“ u Kalinjingradu su pretnja
„Sada vojna industrija u celom svetu intenzivno radi na sredstvima za radioelektronsku borbu, pomoću kojih se neprijateljske rakete mogu ’isključiti’ ili skrenuti sa svoje putanje. Zbog toga će pre svega biti poboljšana elektronika rakete i njena zaštita od najnovijih stranih sredstava radioelektronske borbe“, rekao je ekspert.
Analitičari smatraju da su mogućnosti obaranja rakete „Iskander-M“ krajnje male, bez obzira na to što se u inostranstvu razvijaju sistemi za radioelektronsku borbu i protivraketnu odbranu.
„Naravno, ne može se sa sigurnošću tvrditi da nikako nije moguće oboriti raketu sistema ’Iskander-M’, ali je efikasnost takvih protivraketnih sistema kao što je, recimo, američki ’Patriot’ i dalje krajnje niska“, rekao je u intervjuu za „Rusku reč“ general-pukovnik Viktor Jesin, konsultant komandanta Strateških raketnih trupa.
Drugačije misli bivši glavni urednik lista „VPK“ Mihail Hodarjonok. On skreće pažnju na to da sistem još nije imao svoje borbeno krštenje.
Šta čeka rusku armiju u 2017. godini
„Možemo do mile volje pričati o tome koji sistem se može suprotstaviti ’Iskanderu-M’, a koji ne. U Rusiji mnogi vole da kažu kako je to jedinstveno oružje koje nema premca u svetu, ali nije potpuno jasno na osnovu čega se izvode takvi zaključci“.
On je naglasio da SAD već rade na operativno-taktičkom raketnom sistemu LRPF, koji po svojim karakteristikama neće biti ništa lošiji od sistema „Iskander-M“, a možda će biti čak i bolji od njega.
Gde će sistemi biti razmešteni? Modernizovana varijanta sistema „Iskander-M“ zameniće svoje zastarele prethodnike tamo gde se oni sada nalaze. U ovom trenutku su oni razmešteni u Severozapadnom vojnom okrugu blizu Sankt Peterburga i Kalinjingrada, kao i na jugu Ruske Federacije i na ruskom Dalekom istoku.
Prevaspitavanje Trampa: Nove priče o „ruskim nuklearnim strahotama“
Prošle godine je postavljanje ovih sistema u Kalinjingradskoj oblasti prouzrokovalo nova trvenja između Rusije i NATO-a. To je, na primer, bio jedan od razloga što je Poljska neplanirano kupila američke sisteme PRO „Patriot“.
Sa druge strane, ruski eksperti smatraju da na granicama Rusije i Evrope nije došlo do značajnog povećanja vojnih kontingenata.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.