Rusija o rezultatima NATO samita: Doneli su odluku da započnu veliki evropski rat

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 20:51

Rusija o rezultatima NATO samita: Doneli su odluku da započnu veliki evropski rat

Na samitu NATO u Viljusu je doneta odluka o pokretanju "velikog evropskog rata".

Ovo je izjavila portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišućije rezultate NATO samita.

"Stiče se utisak da je na samitu NATO bila usvojena i čak proglašena odluka da se pokrene veliki evropski rat", navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.

Ona je istakla da je Moskvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kategorički neprihvatljiva logika Zapada koja se sastoji u tome da vojna pomoć Ukrajini treba da približi političko-diplomatsko rešavanje.

Prema njenim rečima, Zapad "jednostavno nije zainteresovan" za okončanje borbi i "iz krize bezbednosnog sistema na evropskom prostoru izvlači korist za sebe".

Zaharova je, takođe, poručila da su isporuke Francuske raketa "skalp" Ukrajini samo još jedan ciljani i svestan korak u stranu eskalacije sukoba. Francuski predsednik Emanuel Makron je 11. jula na samitu NATO U Vilnjusu izjavio da je Pariz odlučio da preda Kijevu rakete dugog dometa za "podršku" ofanzivi ukrajinske vojske.

Ove rakete su analogne raketama "storm šedou", koje Velika Britanija već šalje Kijevu. Samit Alijanse održan je u prestonici Litvanije, Vilnjusu, od 11-12. jula.

Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji.

Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu "kada svi uslovi za to budu ispunjeni", ali tek nakon završetka sukoba. Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.