Rusija dobila odgovor: Nema kompromisa; Vidimo naoružane jedinice, artiljeriju, ratnu opremu

Izvor: B92, 07.Jan.2022, 19:14

Rusija dobila odgovor: Nema kompromisa; "Vidimo naoružane jedinice, artiljeriju, ratnu opremu"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je negirao opciju po kojoj se Alijansa neće širiti na istok Evrope.

Time je odbacio glavni zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za smirivanje tenzija sa Ukrajinom.

"Nema kompromisa oko osnovnih principa, uključujući i pravo svake države da odluči kojim će putem da ide. Svaka zemlja ima pravo da odabere način na koji će da se brani, odnosno, da li će biti deo nekog bezbednosnog sporazuma", kazao je Stoltenberg, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je AP.

Podržavanje ruskog predloga o neširenju na istok bi značilo da se NATO odriče ključnog dela osnivačkog akta.

Kako prenosi AP, prema članu 10. Vašingtonskog sporazuma iz 1949. godine, NATO može da pozove svaku evropsku zemlju koja želi da doprinese bezbednosti u severnoatlantskoj oblasti, kao i da ispunjava obaveze iz članstva.

Međutim, Stoltenberg je rekao da rusko gomilanje vojske u blizini Ukrajine i dalje izaziva bojazan da bi moglo da dođe do invazije.

"Vidimo naoružane jedinice, artiljeriju, vojno spremne jedinice, vidimo ratnu opremu", izjavio je on.

Gomilanje vojske, kombinovano sa ruskim bezbednosnim zahtevima, kao i skorija dešavanja sa Ukrajinom i Gruzijom "šalju poruku da postoji realan rizik od novog oružanog sukoba u Evropi", dodao je Stoltenberg.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije danas da je važno razgovarati sa Rusijom i da će "ponovo razgovarati sa Putinom narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.