Rusija: Osujetićemo im plan

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 10:52

Rusija: Osujetićemo im plan

Rusija i Kina su u stanju da osujete opasne planove NATO-a da podeli zajednički evroazijski prostor, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov.

"Ukrajinska kriza nije jedina manifestacija hegemonističkih težnji SAD i njihovih satelita. NATO, kojim rukovodi Vašington, pokušava da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojoj aktivnosti da globalnu dimenziju, stremeći da prodre u Azijsko-pacifički region i da podeli evroazijski prostor na mrežu 'ekskluzivnih klubova' i vojnih blokova", rekao je Morgulov.

On je, na VIII međunarodnoj konferenciji "Rusija i Kina: saradnja u novoj eri" koja se održava u Pekingu, rekao i da je reč o veoma opasnin planovima, dodajući da je siguran da su Rusija i Kina u stanju da zajednički osujete te opasne namere.

"U ovom kontekstu ostaje veoma aktuelno učvršćivanje rusko-kineske spoljnopolitičke koordinacije", naglasio je Morgulov.

Takođe je kazao da Rusija i Kina deluju u interesu stvaranja ravnopravnog, otvorenog, inkluzivnog sistema bezbednosti u regionu i svetu, sistema koji nije usmeren protiv trećih zemalja.

"Svedoci smo zaista kardinalnih promena u geopolitičkom pejzažu. Takozvani kolektivni Zapad se grčevito drži za globalnu dominaciju koja im umiče, stavljajući na kocku sudbine čitavih država i naroda. SAD otvoreno vode politiku dvostrukog obuzdavanja Rusije i Kine, proglašavajući Rusiju 'neposrednom pretnjom', a Kinu 'strateškim konkurentom'", ocenio je Morgulov.

On je istakao da se, za razliku od toga, Moskva i Peking zalažu za formiranje pravednijeg multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne na nekim izmišljenim pravilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Morgulov: Rusija i Kina su u stanju da osujete opasne planove NATO-a

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jun.2023

MOSKVA - Rusija i Kina su u stanju da osujete opasne planove NATO-a da podijeli zajednički evroazijski prostor, izjavio je ambasador Rusije u Kini, Igor Morgulov.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.