Rusi su jednim proizvodom uništili skoro polovinu NATO haubica

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 16:30

Rusi su "jednim proizvodom" uništili skoro polovinu NATO haubica

Skoro polovina vučnih i samohodnih haubica u zoni specijalne vojne operacije je uništena baražnom municijom "izdelije 51/52", koja je poznata kao "lanset“.

"Ruska baražna municija ‘lanset’ je tokom primene u specijalnoj vojnoj operaciji pokazala visoku efikasnost i postala osnovno sredstvo protivradarske borbe. Više od 100 vučnih haubica i samohodnog artiljerijskog naoružanja NATO proizvodnje, koji su uništeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ukrajini od početka ove godine, 45 odsto je uništeno dronovima-kamikazama", rekao je informisani izvor za Sputnjik.

On je pojasnio da je reč o oruđu M777 i SAU M109 "paladin" koje su SAD isporučile Ukrajini. Pojasnio je da je primena dronova „lanset“ u likvidaciji ukrajinske artiljerije efikasna i sa borbene i sa ekonomske tačke gledišta jer je za uništavanje jedne haubice potrebna jedna baražna municija.

"Maksimalno se smanjuje vreme onesposobljavanja ukrajinske artiljerije nakon njenog otkrivanja, nije potrebno potrošiti veliki broj obične municije da bi ona bila uništena i smanjuje se vreme rada izviđačkih i borbenih sredstava", dodao je on.

Sagovornik je podvukao, da ruska vojska vodi protivradarsku borbu u okviru specijalne vojne operacije uz primenu obaveštajno-udarnih sredstava, koji se sastoje od obaveštajnih dronova različitih tipova, radijsko-lokacionih i zvučno-toplotnih artiljerijskih kompleksa, radara i dronova-kamikaza. Baražnu municiju "lanset" je proizvela kompanija "Zala aero".

Ona može da uništi cilj na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara. Dronovi nose municiju težine tri do pet kilograma, koja može da bude visokoeksplozivna, kumulativna ili termobarična, u zavisnosti od vrste cilja.

Baražna municija je vrsta oružja koje je sposobna da dugo leti i osmatra teren. Prilikom otkrivanja cilja, dron izvodi napad kao navođena raketa "vazduh-zemlja".

U verziji "izdelije 52" dron je pojačan sa još dva krila u obliku H i praktično može da se ustremi na cilj, a u verziji „izdelije 51“ dron ima jedno veliko krilo u obliku slova H.

Bespilotna letelica je modernizovana, a tom prilikom je uzeto u obzir iskustvo stečeno tokom specijalne operacije u Ukrajini. Dobio je moćnu bojevu glavu koja omogućava dronu da garantovano uništava haubice, tenkove, oklopnu tehniku, radare, protivvazduhoplovne sisteme i ljudstvo protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.