Rumunski lider fokusiran na korupciju, strateška partnerstva

Izvor: Southeast European Times, 25.Nov.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski lider fokusiran na korupciju, strateška partnerstva

Klaus Johanis brzo je reagovao u pogledu slamanja korupcije i pružanja uveravanja saveznicima.

25/11/2014

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 25.11.2014.

Novoizabrani rumunski predsednik Klaus Johanis brzo je preduzeo korake, samo nekoliko dana nakon izbora na kojima je s ubedljivom razlikom pobedio socijaldemokratskog premijera Viktora Pontu, u smeru efikasnijeg organizovanja antikorupcijske borbe zemlje, istovremeno uveravajući zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << partnere da će Rumunija učvrstiti svoju ulogu u NATO-u i u EU.

Johanis, gradonačelnik Sibilja, grada u centralnoj Rumuniji, i pripadnik nemačke etničke zajednice, kaže da će borba protiv korupcije biti prioritet tokom njegovog mandata. „Pozivam rumunski parlament da održi svoje obećanje i odloži zakon o amnestiji i oprostu i glasa protiv njega, a onda da razmotri sve druge zahteve iz oblasti pravosuđa“, rekao je Johanis na prvoj konferenciji za novinare 17. novembra.

Narednog dana zakonodavci su oborili nacrt zakona, skoro godinu dana nakon što je podnet.

Nacrt zakona o amnestiji, koji su odobrili političari bliski Ponti, izazvao je gnev rumunskog civilnog društva u trenutku sve većeg broja slučajeva hapšenja političara osumnjičenih za korupciju, koji su želeli usvajanje zakona kako bi izbegli pravdu.

Nacrt je povučen, ali nikada nije poništen, pa je Johanis iskoristio predizbornu kampanju da ponovi pozive na uklanjanje nacrta zakona sa dnevnog reda parlamenta. Trojici poslanika pod istragom za korupciju 18. novembra je ukinut imunitet i sada tužioci mogu krivično da ih gone.

Rumunski analitičari kažu da je Johanisov stav o borbi protiv korupcije verodostojan.

„Uticaj EU na nekim poljima, među kojima je pravosuđe, najverovatnije će se povećati jer je Johanis otvoren za te razgovore i pruža veći kredibilitet u tom pogledu. Suprotno tome, Ponta je preuzeo rizik slabljenja odnosa sa EU samo da bi izbegao tužioce protiv korupcije“, rekao je za SETimes Kristijan Ginea, šef bukureštanskog tink-tenka Centar za evropsku politiku.

Istovremeno, on je dodao da je Johanisova izborna pobeda pozdravljena u Briselu uzimajući u obzir regionalni kontekst nestabilnosti. „Demokratska stabilnost Rumunije više ne predstavlja zabrinutost za EU, koja je zaista strahovala od tandema loših momaka u Budimpešti i Bukureštu“, kaže Ginea, misleći tu i na mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovo uzurpiranje demokratije. Ponta je 2012. probao da zbaci predsednika Trajana Baseskua prekoračenjem osnovnih principa vladavine zakona, na zaprepašćenje EU koja je odmah intervenisala.

Novoizabrani predsednik takođe je poslao poruku zapadnim partnerima Rumunije.

„Nastaviću partnerstva koja su stubovi rumunske spoljne politike, preciznije to su strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, naša uloga i mesto u NATO-u i u EU. Dokazaću da je Rumunija ozbiljan, pouzdan i dugoročan partner“, dodao je Johanis.

Prema rečima Ana-Marije Blajan, blogerke koja se bavi pitanjima EU, „Johanis je garancija evroatlantske orijentacije Rumunije i predvidivosti Rumunije na međunarodnoj sceni i u savezima čiji je član“.

„Izbor Klausa Johanisa umirio je naše zapadne partnere jer Rumunija ostaje oslonac stabilnosti u regionu kroz svoju čvrstu geopolitičku orijentaciju“, navela je ona osvrćući se na proruske govore u Budimpešti, Sofiji, Pragu i Bratislavi.

Pored toga, Johanis je poslao jasan signal u vezi sa Rusijom.

„On je bio vrlo jasan: On odnose sa Rusijom vidi samo u okviru NATO-a i EU. On je imao najispravniji stav, s obzirom na geopolitičke okolnosti u kojima je Rusija prekoračila međunarodne zakone anektiranjem Krima“, dodala je Blajan.

Šta mislite o ciljevima koje je novi predsednik odredio za svoju zemlju? Recite nam ispod teksta. .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.