Izvor: B92, 02.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija podržava Srbiju u Hagu

Bukurešt -- Rumunija će podržati inicijativu Srbije u Međunarodnim sudu pravde, koji treba da se izjasni o proglašenoj nezavisnosti Kosova, kaže predsednik Trajan Basesku.

Obraćajući se rumunskim diplomatama na godišnjem skupu u Bukureštu, predsednik Rumunije Basesku je naveo da Srbija u Rumuniji ima partnera kada je reč o inicijativi Beograda u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Predsednik Basesku je među najveće prioritete spoljne politike Bukurešta naveo jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veza EU i NATO-a sa zemljama Balkana.

"Rumunija ima veliki interes da te zemlje uđu u zonu bezbednosti i ekonomsku zonu, čiji smo mi deo", naveo je šef rumunske države.

Govoreći o položaju Rumuna u svetu, Basesku je izjavio da postoje neke zemlje čije se vlasti negativno odnose prema rumunskoj manjini, ali nije naveo koje su to zemlje.

On je istovremeno naglasio da se ništa nije promenilo u odnosima sa najbližim susedima Rumunije - sa Ukrajinom, Srbijom, Mađarskom i Bugarskom.

"Sve su to naši susedi i stoga naši odnosi moraju da budu dobri", rekao je on.

Basesku je pohvalio odluku Vlade Srbije da prizna rumunsku manjinu u Banatu, navodeći da još treba da "razgovaramo s našim srpskim prijateljima o Timočkoj krajini" i ukazujući da je Beograd preduzeo značajan korak napred, koji Bukurešt ceni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.