Izvor: B92, 22.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Hladni rat nije prestao

Beograd -- Ambasador Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da SAD Rusiju smatra neprijateljem i da Hladni rat nikada nije ni prestao

On je za Večernje novosti rekao da, bez serija podrške iz inostranstva, Sakašvili, "čak i pored toga što je mentalno nestabilan", ne bi preuzeo rizik ovog nepromišljenog plana.

"Svi su uvereni da je Amerika isporučivala oružje", nastavio je on, "davala novac i brinula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se o vodećim ljudima vojske Gruzije. Tačno pre napada, američka i vojska Gruzije izvodile su zajedničku vojnu vežbu. Ne znamo da li je američka vojska uopšte napustila Gruziju do trenutka kada je počela Sakašvilijeva agresija".

Na pitanje da li bi Kosovo imalo drugačiju sudbinu da mu je Gruzija prethodila, Rogozin je rekao da je pozicija Rusije uvek dosledna i stalna.

"Kao što pamtite, mi smo godinama podržavali teritorijalni integritet obe zemlje - Srbije i Gruzije. Ali, posle gruzijskog masakra, sumnjamo u mogućnost da Osetini i Abhazini mogu da žive zajedno sa Gruzinima", pojasnio je on.

Rogozin kaže i da je situacija u otcepljenoj pokrajini Srbije potpuno drugačija od one u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

"U prvom slučaju, zemlju koja je apsolutno srpska odvojili su Albanci, koji su postali ogromna većina samo zbog egzodusa domaćeg srpskog stanovništva. Srbi su bežali od razbojnika koji su imali podršku NATO akcije. U drugom slučaju, Gruzija pokušava da sačuva oblast koja joj nikada nije ni pripadala. Ta pokrajina je samo poklon koji su dobili od Gruzina Staljina dok su bili SSSR. Težnje kosovskih separatista podržali su zapadni političari, dok u slučaju Južne Osetije i Abhazije insistiraju na teritorijalnom integritetu Gruzije. Naravno, svi saučesnici u zamrznutim konfliktima smatrali su priznanje Kosova čistim presedanom", objasnio je ruski ambasador u NATO-u.

Na novinarsko pitanje da li je Rusija mogla učiniti više da Kosovo ne doživi istu sudbinu, Rogozin kaže da Rusija 1999. godine i Rusija danas nisu iste zemlje.

"Ne, uopšte nisu! Mislim da bi danas NATO bombardovanje bilo manje verovatno i da bi istorija imala drugačiji tok", smatra on.

Rogozin kaže da nije na Rusiji, ni na drugim državama, da odlučuju o budućnosti Abhazije i Južne Osetije.

"Kao što su kazali predsednik Medvedev i premijer Putin, prihvatićemo svaku odluku ovih pokrajina o njihovom statusu. Što se tiče mene, ja ne predviđam njihov zajednički život sa Gruzinima posle svega što se desilo. Gruzija je pokazala da je neodrživa čak i u svojim defakto granicama", navodi on.

Što se tiče reakcije Amerike, i da li misli da će upotrebiti vojsku da pomogne Gruziji, Rogozin kaže da su Rusi očekivali mnogo sveobuhvatniju reakciju zapada.

"Očigledno je da je Amerika uložila mnogo u Sakašvilijev projekat, da bi ga napustila posle njegovih genocidnih akcija u kojima, čak, nije pokušavao da sačuva ni njihov ugled", zaključio je on.

Na pitanje može li to biti početak novog "hladnog rata", Rogozin odgovara da "nažalost i očigledno, on nikada nije ni prestao".

"Mi u Rusiji smo kazali da je, posle pada Sovjetskog Saveza, sukob gotov i da smo svi 'prijatelji'. Kao što sada vidimo, to nije slučaj. Amerika smatra Rusiju neprijateljem, bez obzira na to da li je komunistička ili demokratska zemlja. Sporazum potpisan u žurbi između Amerike i Poljske o postavljanju antiraketnog štita na poljskoj teritoriji očigledan je dokaz toga", rekao je on.

Na pitanje da li Rusija očekuje reakciju NATO-a, Rogozin kaže da ako zemlje NATO-a nisu imale dovoljno hrabrosti i časti da podrže Rusiju, "nadamo se da će, u najmanju ruku, biti dovoljno pametni da ne pokvare saradnju sa Rusijom zbog Sakašvilijevog mentalnog rasula".

"Rusija zasad ne spušta odnose s NATO-om, ali će dalji stav Moskve zavisiti od toga da li će članice Severnoatlantske alijanse preduzeti 'neprijateljske' akcije prema njoj. Bez obzira na to što su pojedini aspekti vojne saradnje otkazani ili zamrznuti kao posledica neslaganja oko sukoba u Gruziji, Moskva neće biti ta koja će prva pokretati spuštanje odnosa", zaključio je Rogozin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.