Regionalne vojske unapređuju saradnju kroz program NATO-a

Izvor: Southeast European Times, 27.Avg.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalne vojske unapređuju saradnju kroz program NATO-a

Kroz bilateralno, regionalno i NATO partnerstvo, balkanske armije pomažu regionalnu bezbednost.

27/08/2014

Ivana Jovanović i Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Beograda i Skoplja -- 27.8.2014.

Sa ciljem da osiguraju bezbednost i stabilnost u regionu, vojske na Balkanu zajedno rade na unapređivanju vojnog obrazovanja kroz bilateralne sporazume o vojnoj saradnji.

Važan segment tih nastojanja je obrazovanje u skladu sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << standardima, kao i kroz saradnju sa NATO-ovim Programom unapređivanja obrazovanja (DEEP).

Kroz ovaj program Alijansa savetuje partnere kako da grade, razvijaju i reformišu obrazovne institucije na polju bezbednosti, odbrane i vojske.

U pisanoj izjavi za SETimes, portparol NATO-a navodi je da je DEEP usredsređen na razvoj nastavnog kadra i programa.

„Šta i kako predavati, liderstvo, kritičko razmišljanje -- to su oblasti koje se najviše obrađuju u sklopu DEEP-a“, rekao je portparol, koji nije želeo da bude imenovan.

Program doprinosi i saradnji između vojski.

„NATO vodi međunarodnu profesionalnu mrežeu, koja okuplja edukatore iz područja vojske i odbrane iz savezničkih i partnerskih zemalja, kako bi razmenili iskustva vezana za metodologiju nastave i sastavljanje nastavnog programa i pomogli onima koji zatraže to. Programi DEEP trenutno se sprovode u 13 zemalja“, objašnjava portparol.

Srbija je ranije ove godine pokrenula program koji se vodi u okviru DEEP-a, a hrvatski program počinje sledećeg meseca.

Portparol NATO-a dodao je da je obuka dovela do važnih inicijativa koje jačaju intelektualnu interoperabilnost između nastavnog osoblja i poverenje između partnerskih i savezničkih zemalja.

„Na primer, zajedno sa partnerskim zemljama, uključujući one sa Balkana, razvili smo opšti referentni program o izgradnji vojnih institucija, o profesionalnom vojnom obrazovanju za oficire i o profesionalnom vojnom obrazovanju za podoficire. To svima pruža zajedničku osnovu za uklapanje sa nacionalnim nastavnim programom. Takođe smo napravili Program vojnih edukatora, koji pruža priliku nastavnom osoblju da razmenjuje iskustva o najboljim praksama moderne nastave“, rekao je portparol za SETimes.

Prema makedonskom ministarstvu odbrane, Makedonija je uvela NATO edukaciju kroz obrazovanje i obuku u sklopu članstva u NATO-ovom Partnerstvu za mir.

„Makedonija je 1996. zaključila poseban program sa NATO-om, takozvani program Individualno partnerstvo koji je 2012. godine promenio naziv u Individualni program za partnerstvo i saradnju. Njegov glavni cilj je da svaka partnerska zemlja dostigne neophodne sposobnosti i kapacitete i nivo interoperabilnosti, kroz odgovarajući izbor i učešće u aktivnostima NATO-a“, reklo je ministarstvo u saopštenju za SETimes .

Rade Rajkovčevski, profesor Fakulteta bezbednosti u Skoplju, slaže se sa tim.

„Partnerstvo za mir je organizacioni model na nivou NATO-a prema kojem partneri imaju mogućnost da blisko sarađuju sa NATO-om, razmenjuju iskustva, prolaze obuku i dobijaju tehničku pomoć“, izjavio je Rajkovčevski za SETimes.

Major Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane Srbije, podvlači značaj studentske razmene za razvoj međunarodne i regionalne saradnje.

On je rekao da je Univerzitet odbrane u Beogradu potpisao brojne sporazume sa vojnim obrazovnim institucijama u jugoistočnoj Evropi. Razmena studenata je uobičajena u vojnom obrazovanju i obuci, dodaje on.

„Kod nas se školuju polaznici visokih studija bezbednosti i odbrane u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije – iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije VMA školuje se i usavršava deo studenata i polaznika iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. U Hrvatskoj se prošle godine školovao jedan naš oficir, a ove godine će se školovati drugi. Bugarska je ponudila za ovu godinu školovanje naših oficira, a i mi smo uradili isto. Još nije uspostavljena bliža saradnja sa vojnoobrazovnim institucijama Albanije, Grčke, Makedonije i Turske i na tome će se raditi“, objašnjava Krivokapić u izjavi za SETimes.

Vojna akademija u Skoplju edukuje kadete iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, navodi Ministarstvo odbrane Makedonije.

Metodi Hadži Janev, profesor Vojne akademije u Skoplju, kaže da je vojno obrazovanje imperativ, jer diktira uspeh upotrebe oružanih snaga kada su u pitanju savremeni izazovi.

„Osmišljavanjem obrazovanja kako se to radi kroz specijalnu obuku NATO-a i Partnerstva za mir kao okvira stvara se regionalna stabilnost. Izgradnja kapaciteta kroz saradnju na polju obrazovanja samo je jedan od više elemenata koji olakšavaju proces održavanja regionalnog mira u skladu sa konceptom kolektivne odbrane“, rekao je Hadži Janev za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.