Razmeštanje američke PRO u Evropi za Rusiju neprihvatljivo

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2013, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmeštanje američke PRO u Evropi za Rusiju neprihvatljivo

30.10.2013. -

Na jugu Rumunije započeli su radovi na razmeštanju protivraketnog kompleksa evropske PRO koju prave SAD i NATO. U bivšoj vazduhoplovnoj bazi u Deveselu do 2015. godine biće postavljen američki višenamenski protivavionsko-raketni komplkes Idžis, opremeljen raketama presretačima Standard-3.

Kompleks je namenjen presretanju balističkih raketa srednjeg i malog dometa. Za Rusiju razmeštanje elemenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << američke PRO u Evropi, između ostalog u Rumuniji i Poljskoj, principijalno je neprihvatljivo. To stvara opasnost za strateške nuklearne snage zemlje – kako za rakente trupe strateške namene, tako i za pomorske nuklearne snage, podvlači član Društvenog saveta u vojno-industrijskoj komisiji vlade Ruske Federacije Mihail Hodarjonok:

- Razmeštanje protivraketnih kompleksa u neposrednoj blizini od pozicionih regiona raketnih snaga strateške namene može bitno da oslabi uzvratni udarac po verovatnom protivniku. Zato je stav Rusije ovde jednoznačan: to može da nam bitno naškodi.

Stav ruskih eksperata u tom pitanju vitalnom po nacionalnu bezbednost jednodušan je – postavljanje elemenata PRO u Evropi može da ošteti strateški nuklearni potencijal Rusije. Zato ruski stav ostaje nepromenjen, govori direktor Centra za stratešku konjukturu Ivan Konovalov.

- Ipak, poslednje godine sitaucija je postala malo manje kritična, pošto je ratoborna retorika prethodnih godina dostigla vrhunac. I ruska strana je bila spremna da se odluči na krajnje mere. Ali, uz pomoć pregovora neki konsenzus je bio postignut. Istina, ni do kakvog konkretnog sporazuma strane nisu došle. Zato Rusija ostaje pri svom stavu.

Amerikanci odbijaju da daju pravno obavezujuće garancije neusmerenosti američkog sistema PRO protiv Rusije, oni se ograničavaju samo usmenim uveravanjima. I ne radi se o tome što je za američku stranu stvaranje globalnog sistema PRO postalo fiks ideja.

Konkretni kompleks mogućih mera od strane Rusije na postavljanje elemenata PRO više puta je nazmaćen, podvlači ekspert. To je i razmeštanje raketnih kompleksa Iskander u Kaljiningradskoj oblasti, i određivanje delovanja raketnih trupa strateške namene, naravno, ako bude postojao odgovarajući ukaz rukovodstva zemlje. Istovremeno obnavljanje političke konfrontacije između Rusije i SAD nije povoljno ni za jednu stranu. Sada strane, naprotiv, treba da deluju zajednički, rešavajući na primer probleme borbe protiv međunarodnog terorizma.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.