Rasmusen: Podržavamo integritet Ukrajine

Izvor: Blic, 27.Feb.2014, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Podržavamo integritet Ukrajine

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i izjavio je sinoć da će Alijansa nastaviti da podržava nezavisnost, suverenitet i teritorIjalni integritet Ukrajine, kao i međunarodno ustanovljeni princip nepovredivosti granica. “

Sukob u ukrajinskom parlamentu

Ukrajina je danas najvažnije bezbednosno pitanje u Evropi”, rekao je Rasmusen novinarima nakon prvog dana sastanka ministara odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << država članica NATO u Briselu.

On je pročitao ranije objavljene zaključke ministarskog saveta u kojima se kaže da je suverena, nezavisna i stabilna Ukrajina ključ evroatlantske bezbednosti, poručujući da će NATO nastaviti da podržava njen teritorijalni integritet i granice.

Upitan da li je ova poruka upućena Rusiji, koja je jutros počela nenajavljene vojne vežbe u blizini ukrajinske granice, Rasmusen je odgovorio da je poruka “pre svega upućena ukrajinskom narodu”.

"Mi ih podržavamo u skladu sa principima našeg partnerstva", rekao je Rasmusen, podsećajući da je Ukrajina članica Partnerstva za mir i da već dugo sarađjue sa NATO u okviru zajedničkog komiteta.

Generalni sekretar je rekao da su ga Rusi obavestili o manevrima danas popodne, tokom ministarskog sastanka, tako da nije upućen u detalje.

“Prepostavljam da se Rusija pridržava svojih obaveza u vezi sa transparentnošću ovakve vrste operacija”, rekao je Rasmusen.

Rusija tvrdi da je reč o proveri borbene gotovosti koja se po običaju sprovodi bez najave, ali je ova operacija podstakla spekulacije da bi Moskva mogla da vojno interveniše u istočnoj Ukrajini, u kojoj većina građana ne prihvata prozapadnu prelaznu vladu u Kijevu.

Današnje saopštenje sa ministarskog saveta i Rasmusenova konferencija za štampu očigledno su bili pažljivo odmereni da izbegnu direktnu prepirku sa Mosvom, iz koje juče i danas stižu oštre kritike na račun novih ukrajinskih vlasti, za koje se tvrdi da su ustoličene pučem i da nemaju legitimitet.

Ministarski savet nastavlja sa radom i sutra, kada će biti održan i sastanak Komiteta NATO-Ukrajina, na kome će čelnici NATO prvi put sresti sa novoimenovanim šsefovima ukrajiskog ministarstva odbrane u prelaznoj vladi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasmusen: Podržavamo integritet Ukrajine

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2014

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je sinoć da će Alijansa nastaviti da podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i međunarodno ustanovljeni princip nepovredivosti granica.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.