Rasmusen: Očekujem realizaciju dogovora iz Banjaluke o pridruživanju NATO

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Očekujem realizaciju dogovora iz Banjaluke o pridruživanju NATO

26.05.2014. -

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen očekuje da će BiH rešiti pitanje vojne imovine kako bi u septembru bio aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

Kolika je to važnost za NATO, da ova zemlja uđe u NATO govori još jedna poseta Rasmusena Sarajevu u roku od tri meseca, te je stoga očito da takve česte posete sugerišu žurbu NATO-a da ova zemlja uđe u ovu vojnu alijansu. Verovatno je vreme posete namerno i izabrano, i to >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u vreme poplava da bi se stekao dojam "humanosti" ove organizacije.

Rasmusen se posebno zanimao za aktivnosti koje se čine na putu "evroatlantskih integracija". On je saopštio da očekuje da se naprave pozitivni koraci u knjiženju vojne imovine, te da će NATO i dalje podržavati napore svih zemalja da što pre postanu punopravni članovi.

Na sastanku sa Rasmusenom su prisustvovali lideri vodećih političkih partija, Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Predrag Kovač iz SDS-a, Mladen Ivanić iz PDP-a, Dragan Čović iz HDZ-a BiH, Martin Raguž iz HDZ-a 1990, Bakir Izetbegović i Sadik Ahmetović iz SDA, Saša Magazinović iz SDP-a, te Mirsad Đonlagić i Damir Arnaut iz SBB-a BiH.

Ivanić je saopštio da je ponovljen stav političara iz Republike Srpske da je bez ulaska Srbije nemoguće govoriti o podršci srpskih političara ulasku BiH u NATO, ali da obaveze iz Akcionog plana treba izvršiti?!

- Generalni sekretar se pozvao na dogovor od pre godinu dana koji je potpisalo šest partija. Ja nisam bio na tome i ja sam iskrenog uverenja bio da je to što su se oni tada izobavezivali, potpisivali bila gola laž i pokazalo se da jeste. Njega je interesovalo da li je moguće rešiti pitanje vojne imovine do juna i ja sam rekao da nije jer ne verujem da će ti isti ljudi koji četiri-pet godina ništa nisu uradili, sada uraditi. Mislim da neki iskorak u tom pravcu nije realan i vrlo sam jasno rekao stav, da mislim da je pozicija političara, posebno iz Republike Srpske da bez ulaska Srbije je nemoguće govoriti o podršci srpskih političara o ulasku BiH u NATO. Ali, obaveze iz akcionog plana se trebaju izvršiti.

Rasmusen je naglasio da NATO u koordinaciji za EU nastoji pomoći jer je stabilnost i budućnost BiH veoma važna za Alijansu.

On je saopštio da je razočaran zbog nedostatka napretka kada je reč o rešavanju pitanja vojne imovine u BiH, podsećajući da je u februaru 2013. godine posetio Banjaluku i da je još tada od predstavnika političkih stranaka dobio uveravanje da će se naći rešenje.

Naglasio je i to, da je za rešavanje tog pitanja neophodna politička volja i da treba da ostave iza sebe podele iz prošlosti i da gledaju zajedno u budućnost.

On je istakao da se ove godine obeležava značajna godišnjica, te da je NATO mnogo jači uz nove članice Albaniju, Sloveniju i Hrvatsku, kao i da su te zemlje mnogo jače uz NATO. Takođe je rekao da se s proširenjem Evropske unije, proširila sigurnost i prosperitet, te da se približilo "našem" cilju, a to je da cela Evropa bude slobodna, mirna i stabilna.

Treba napomenuti da su sve političke stranke iz Republike Srpske, mimo volje i znanja njenih građa uradili sve da se ide korak po korak prema NATO-u. Treba napomenuti i to da su sve političke stranke po pitanju NATO-a, izrazito dvolične. Govore jedno, a rade drugo, što je dokaz o neiskrenosti njihovog političkog delovanja. Govore da je uslov stav Srbije, iako se zna da u Ustavu Srbije piše da je Srbija vojno neutralna, a sa druge strane su za implementaciju akcionog plana MAP za članstvo u NATO. Govore da će biti obavezno održan referendum u Republici Srpskoj, a potpisuju zakone na nivou BiH o ulasku u NATO. Ispotpisivani su svi potrebni ugovori, dokumenti i zakoni. Važno je reći i to da su srpski političari i jedni od glavnih koordinatora da Republika Srpska, zajedno sa BiH uđe u NATO, a sa druge strane se govori da o tome nema ništa ili slične priče. Stoga na kraju ostaje da se zapitamo, ko je lud, ko je prevaren, zbog te dvolične politike srpskih političara iz Republike Srpske?!

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_05_26/Rasmusen-Ochekujem-realizaciju-dogovora-iz-Banjaluke-o-pridruzhivanju-NATO-3532/

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.