Rasmunsen: Efikasniji NATO posle samita u Lisabonu

Izvor: Politika, 15.Nov.2010, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmunsen: Efikasniji NATO posle samita u Lisabonu

BRISEL – Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen izjavio je da će NATO posle predstojećeg samita u Lisabonu postati efikasniji, angažovaniji i ekonomičniji i najavio otvaranje nove faze u odnosima sa Rusijom.

„Biće efikasniji, jer će NATO investirati u ključne stvari kao što su raketna odbrana, sajber odbrana i transport velikog dometa. Angažovaniji, jer će NATO pružiti ruku svojim partnerima širom sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemljama i drugim organizacijama i ekonomičniji jer ćemo otkloniti mast i investirati u mišiće”, rekao je Rasmunsen na konferenciji za novinare pred samit u Lisabonu.

„Sve ovo biće ugrađeno u novi strateški koncept, koji će voditi Alijansu u narednoj deceniji”, dodao je on.

Generalni sekretar NATO rekao je i da će ovaj samit označiti „fundamentalno novu fazu u operacijama NATO u Avganistanu”, pošto će u Lisabonu biti pokrenut proces u kojem će avganistanska vlada dobiti vodeću ulogu u bezbednosti širom zemlje.

„Sa ovim ćemo započeti početkom iduće godine, čim uslovi to dozvole i cilj nam je da ovaj proces završimo do 2014”, rekao je on. Prema njegovim rečima, samit će označiti i novi početak u odnosima NATO i Rusije.

„Moje je snažno uverenje da Rusija deli naš stav da je konačno došlo vreme da prestanemo da brinemo jedni zbog drugih. Došlo je vreme da radimo zajedno”, rekao je Rasmunsen i izrazio nadu da će biti razmotrena i „saradnja u domenu raketne odbrane”.

Kako je najavio generalni sekretar NATO, ova organizacija produbiće saradnju sa Rusijom po pitanju Avganistana i zajedno razmatrati bezbednosne izazove koje sa kojima se NATO i Rusija suočavaju.

Tanjug

objavljeno: 15.11.2010.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.