Radnici ljušte Generalštab

Izvor: Večernje novosti, 05.Mar.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "ljušte" Generalštab

GOMILE šuta i armature, delovi nameštaja, poneki prašnjavi kalendar iz 1999. godine, pa i slike Josipa Broza Tita današnji su "inventar" teško oštećene zgrade Generalštaba na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice u Beogradu. Na raščišćavanju objekta stradalog od NATO projektila, svakodnevno radi tridesetak radnika preduzeća "Elita kop". Ispred takozvanog Bloka A , u koji je među prvima kročila ekipa "Novosti", već nedeljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bruje građevinske mašine i dizalice. Pomoću mehanizacije radnici uklanjaju slojeve ruševina i teško oštećenu spoljnu konstrukciju zgrade. Cilj radova je da se poruše svi nestabilni delovi, kako bi se stekli uslovi za buduću obnovu. - Posao je veoma složen i osetljiv - kažu radnici "Elita kopa". - Zgrada je teško stradala, što zahteva pažljiv pristup i proveru svakog segmenta konstrukcije. To se posebno odnosi na deo lamele okrenute ka Nemanjinoj, koji se nadvija nad trotoarom i delom kolovoza. Sa njega su uklonjeni svi ruševni elementi, a istureni deo učvršćen je potpornim stubovima. Pusti hodnici nekadašnjeg sedišta Vojske Jugoslavije danas su prepuni višegodišnje prašine i otpalog maltera. Enterijer čine samo ostaci od limenih kancelarijskih ormana, stolica i stolova. U spletu čelične armature i betona radnici su pronašli čak i pojedine delove avio-bombi, koje su razorile zgradu podignutu po projektu čuvenog Nikole Dobrovića. Pre početka radova stručnjaci su proverili nivo radijacije i zaključili da nema nikakvog opasnog zračenja. Zeleno svetlo za radove dali su i statičari, koji su potpisali da je objekat stabilan i u njemu mogu da se kreću radnici. Svaki "oljušteni" sloj uništene fasade, bez obzira na to, prati učvršćivanje i montaža skela za nastavak posla. Ministarstvo odbrane, prema ranijim najavama, ima želju da, u slučaju obnove, zadrži prednji deo ove zgrade i vezu sa starim Generalštabom, u kome danas stanuje VBA. "Objekat A" spomenik je kulture, pa će svaka obnova morati da se odvija pod budnim okom stručnjaka. Plan je i da bude zadržan beli mermerni kamen sa Brača, koji je do sada bio zaštitni znak ulaza u ovaj deo Generalštaba. RADOVI PO PLANU Plan predviđa kraj radova na raščišćavanju ovog dela Generalštaba u maju. Precizan raspored uklanjanja ruševina, s obzirom na složenost, mogla bi da poremeti samo neka teža građevinska operacija. Radovi zasada teku po planu, a zaposleni u "Elita kopu" veruju da pomeranja rokova neće biti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sloga: Ima li radijacije na Generaštabu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2016, 17:51

Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su danas od Vojske Srbije da javnosti na uvid predoči dokument kojim se tvrdi i garantuje da nema opasnog zračenja i radijacije bombardovane zgrade Generalštaba na uglu Nemanjine i Kneza Miloša u Beogradu, budući da na njegovom raščišćavanju radi tridesetak...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.