Radisavljević i Vukčević ostaju specijalni tužioci

Izvor: Politika, 01.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radisavljević i Vukčević ostaju specijalni tužioci

Skupština Srbije izabrala je preksinoć Natu Mesarović za predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Zagorku Dolovac za republičkog javnog tužioca.

Parlament je za tužioca za organizovani kriminal izabrao Miljka Radisavljevića, a za tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Skupština je izabrala i tužioce u apelacionim, višim i osnovnim tužilaštvima.

Za apelacione tužioce izabrani su u Beogradu Nenad Ukropina (dosadašnji zamenik javnog tužioca u Republičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužilaštvu), u Kragujevcu Nebojša Budić (dosadašnji šef Narodne kancelarije u Prokuplju) i u Nišu Krsman Ilić (zamenik javnog tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu). Za višeg tužioca u Beogradu izabran je dosadašnji zamenik okružnog tužioca u Beogradu Tomislav Kilibarda, u Kragujevcu Aleksandar Petrović (v. d. opštinskog tužioca u Svilajncu), u Nišu Branislav Lukić (sudija Okružnog suda u Pirotu), a u Novom Sadu Branka Atanacković (v. d. okružnog tužioca u Novom Sadu).

Za tužioce u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu izabran je Ljubivoje Đorđević (zamenik okružnog tužioca u Beogradu) a u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu Danijela Sinđelić (zamenik opštinskog tužioca u Obrenovcu). Za osnovnog tužioca u Kragujevcu izabrana je Jasmina Stojadinović (zamenik opštinskog tužioca u Jagodini), a u Novom Sadu Zoran Jakovljević (v. d. opštinskog tužioca u Novom Sadu).

Novi predsednik Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović rođena je 19. juna 1950. godine u Beogradu, gde je 1974. diplomirala na Pravnom fakultetu. Radila je kao sudija za prekršaje, sudija Četvrtog opštinskog suda, Okružnog, kao i takozvanog Specijalnog suda, a 2003. godine izabrana je za sudiju Vrhovnog suda Srbije. U martu ove godine izabrana je za v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije.

Zagorka Dolovac rođena je 1966. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. godine. Na mesto v.d. okružnog javnog tužioca u Beogradu izabrana je 2007. godine.

Do sada je radila na nekoliko većih slučajeva kao što je „PIK Zemun”, „fudbalska mafija” i laboratorija droge u Krnjači, kao i na slučaju Miladina Kovačevića.

Miljko Radisavljević rođen je 1959. godine u Kruševcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od 1984. godine radi u tužilaštvu. Radisavljević je procesuirao veliki broj grupa koje su švercovale drogu, a naročito se istakao za vreme policijske akcije „Sablja” kada je raskrinkao tada zloglasnu „Jotkinu grupu”. Radisavljević je 24. jula 2007. imenovan za specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala. Na istu funkciju je ponovo postavljen 17. jula 2009. godine.

Vladimir Vukčević rođen je 1950. godine u Beogradu gde je diplomirao na Pravnom fakultetu 1973. godine, a 1978. izabran je za zamenika javnog tužioca u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu i taj posao obavljao je do 1993. kada je prešao u Okružno tužilaštvo. U Republičko tužilaštvo prešao je 2002. godine, a za funkciju tužioca za ratne zločine izabrala ga je Skupština Srbije u julu 2003. godine.

D. Čarnić

[objavljeno: 02/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.