Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rade Marković tvrdi da nije znao za zločine na Kosmetu

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković izjavio je na suđenju za zločin u Suvoj Reci da do 2001. godine nije znao za stradanje albanskih civila na Kosmetu tokom bombardovanja NATO-a niti za prebacivanje tela u masovne grobnice u Srbiji.

Marković je na saslušanje u Specijalni sud doveden iz Centralnog zatvora u Beogradu, gde izdržava kaznu zbog učešća u zločinu na Ibarskoj magistrali, pokušaju ubistva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi i ubistvo Ivana Stambolića. „Do mene nije stigla informacija o stradanju civila. Za to i za prebacivanje tela u masovne grobnice čuo sam 2001. godine u zatvoru”, rekao je Marković svedočeći pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Na pitanje kako je moguće da se tako nešto dogodilo, a da on ne zna, Marković je rekao da nema odgovor na to pitanje i da nema logičnog razloga da se tako nešto učini. „Moj komentar je da je to neshvatljivo. Da sam znao najverovatnije bih nešto učinio”, posvedočio je on.

Marković je kazao da je postojala naredba o asanaciji terena na Kosmetu i da je tim povodom održan sastanak sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem.

Asanacija terena podrazumevala je uklanjanje zaostalih mina, eksplozivnih naprava, uginule stoke, identifikaciju mrtvih osoba, ali niko nije spominjao prebacivanje tela u Srbiju, ispričao je on, navodeći da je asanacija bila u nadležnosti Resora javne bezbednosti na čijem je čelu bio Vlastimir Đorđević, sada haški optuženik.

Za asanaciju je, kako je naveo, bio zadužen tadašnji načelnik kriminalističke uprave Dragan Ilić koji je kontaktirao sa policijskim generalom Sretenom Lukićem, sada haškim optuženikom, i vojskom i na tom nivou je, kako je dodao, sve rađeno. Na današnjem suđenju svedočiće bivši funkcioner MUP-a Dragan Karleuša.

D. Č.

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rade Marković: Nisam znao za zločine

Izvor: Mondo, 13.Jan.2009

Bivši načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković rekao je na suđenju za zločin u Suvoj Reci da do 2001. godine nije znao za stradanje albanskih civila na Kosovu tokom NATO bombardovanja niti za prebacivanje leševa u masovne grobnice u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Za zločin čuo u zatvoru

Izvor: Glas javnosti, 14.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Na suđenju osmorici bivših policajaca, optuženih za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci, marta 1999. godine, juče je svedočio nekadašnji načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković, koji je tvrdio da je za taj zločin čuo u zatvoru 2001. godine, kada je i uhapšen, preneo je Tanjug....

Nastavak na Glas javnosti...

Vrh MUP-a odlučivao o hladnjači

Izvor: B92, 14.Jan.2009

Beograd -- Na suđenju optuženima za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci svedočio je penzionisani funkcioner MUP-a Dragan Karleuša, koji je istraživao slučaj "hladnjača"... On je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da su leševi iz hladnjače koja je isplivala iz Dunava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.