RUSIJA NIJE ŽELELA U NATO Amerika iznela ŠOKANTNE tvrdnje

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2022, 23:28

"RUSIJA NIJE ŽELELA U NATO" Amerika iznela ŠOKANTNE tvrdnje

Rusija je sama odlučila da ne želi da se uključi u NATO ’90-tih godina, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je u večernjem šou programu Stivena Kolberta rekao da ruski predsednik Vladimir Putin s druge strane, uporno govori da je neulazak Rusije u NATO "zacementirao" Zapad.

Blinken je bio pozvan da govori o rusko-američkim odnosima, kao i o tome zašto SAD smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je pokretanjem rata u Ukrajini Putin postigao sasvim suprotan efekat od onog koji je želeo.

- On je želeo da spreči da se NATO proširi sa Ukrajinom, ali sada se u stvari NATO proširio sa Finskom i Švedskom - rekao je Blinken, podsećajući da su te dve nordijske zemlje podnele i zvaničan zahtev za prijem u Alijansu.

Iako ga je Kolbert podsetio na izjavu poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje, da je i širenje NATO-a takođe uzrok sukoba u Ukrajini, Blinken smatra da to nije tako.

- NATO je odbrambena alijansa. Nema agresivne namere protiv Rusije i nikada nije napao Rusiju. Ni ne namerava da je napadne - reako je on.

Zatim je Kolbert konstatovao da bi bilo sada "ludo" da se Rusija uključi u NATO, na šta mu je Blinken rekao da se devedesetih godina zapravo i govorilo o tome. "Ali, Rusi su odlučili da to nije ono što žele", dodao je Blinken, na šta je publika reagovala smehom.

Međutim, to nije prva takva izjava - da je Rusija zapravo imala šansu da se priključi NATO-u, jer je o tome govorilo više američkih zvaničnika, među kojima je i nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton.

Ruski predsednik je čak i sam to pomenuo, kada je rekao da se seća da je tokom razgovora sa Klintonom 2000. u Moskvi, pitao američkog lidera šta bi bilo kada bi Moskva zatražila da se učlani u NATO. - Ali, reakcija na moje pitanje bila je veoma, veoma uzdržana - rekao je tada Putin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.