RT ekskluzivno: SAD nameravaju da „poboljšaju“ zakone o medijima u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2017, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT ekskluzivno: SAD nameravaju da „poboljšaju“ zakone o medijima u Srbiji

Kako saznaje ruska televizija RT, američka Agencija za međunarodni razvoj je izdvojila sredstva za medijske reforme u Srbiji. Odgovarajući projekat je objavljen na sajtu za javne nabavke SAD, a cilj projekta, kako piše u dokumentu, jeste stvaranje jakih i nezavisnih medija. Kako dodaje RT, neki srpski parlamentarci smatraju da se radi o pokušaju da se vrši pritisak na Srbiju da bi se učlanila u NATO.

Američke vlasti su ovih dana već izdvojile potrebna finansijska sredstva za projekat Agencije za međunarodni razvoj (USAID), a o kojoj se sumi radi nije poznato, piše RT.

Cilj projekta Strengthening Media Systems Activity je u poboljšanju pravnih, normativnih i ekonomskih uslova za rad medija u Srbiji, piše u dokumentu.

„Nedavne reforme u sferi medija nisu dale željeni rezultat, pošto se u zemlji nisu pojavili ekonomski izdržljivi mediji, pa ni modeli za razvoj medija u tržišnim uslovima“, stoji takođe u dokumentu.

Ovaj projekat će se inače odnositi ne samo na novinare i izdanja, već i na „lica i organizacija koji se zalažu za slobodu štampe“, marketing kompanije i PR agencije, državne regulatore.  

Planirano je da projekat bude pokrentu 6. septembra ove godine, a na inicijativi će do 2021. godine raditi USAID.

Po mišljenju koje vlada u USAID, aktuelna ekonomska situacija u Srbiji sprečava nezavisan i objektivan rad srpskih medija.

Biće takođe formirana mreža takozvanih „advokata slobode“ – ljudi i organizacija koji će pomagati u lobiranju izmena u srpskim zakonima. Tu spadaju „tradicionalni mediji“, „međunarodni partneri“ i druga lica, zainteresovana za „kvalitetno državno upravljanje“, „vladavinu zakona“ i „ulazak Srbije u EU“.

Predstavnik USAID u Srbiji nije odgovorio na pitanja RT o količini finansijskih sredstava i o tome koji će srpski mediji zaslužiti da ih dobiju.

Ovo nije prvi put da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se mešaju u rad srpskih medija, podseća RT. 2013. godine USAID je započeo projekat u koji je uložio 248 hiljada dolara  za „jačanje i podršku demokratskog razvoja Srbije preko razvoja medijske kulture i nezavisnog novinarstva“.

Ruska reč


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.