RT: Ukrajina neće uskoro ući u NATO – Šolc

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2023, 12:37

RT: Ukrajina neće uskoro ući u NATO – Šolc

 
Ukrajina najverovatnije neće moći da postane članica NATO u doglednoj budućnosti jer još ne ispunjava niz uslova za prijem, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc. Ranije ovog meseca, šef vojnog bloka predvođenog SAD, Jens Stoltenberg, izjavio je da su sve države članice pristale da požele dobrodošlicu Kijevu, ali samo ako i kada pobedi moskovske snage.
U intervjuu za nemački list Die Welt objavljenom u ponedeljak, Šolc je ocenio da bi za sada zapadne pristalice Ukrajine trebalo da se usredsrede na pomoć državi da „odbrani svoju zemlju“. U budućnosti će se morati razgovarati i o bezbednosnim garancijama za Kijev. „Ali mi smo daleko od toga“, dodao je on. Na pitanje da li bi teoretski podržao ulazak Ukrajine u NATO nakon okončanja vojnog sukoba sa Rusijom, kancelar je izjavio da je „svima jasno da to u skorije vreme neće biti na dnevnom redu“. Jedan od razloga za to je, smatra Šolc, što „postoji čitav niz zahteva koji pripadaju kriterijumima NATO-a koje Ukrajina trenutno ne može da ispuni“. Ranije ovog meseca, nemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na anketu YouGov-a, izvestila je da se oko 54 odsto Nemaca protivi mogućnosti da Ukrajina uđe u NATO, a samo 27 odsto je za. U međuvremenu, takođe ovog meseca, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za Vašington post da se „svi saveznici u NATO slažu da će Ukrajina postati članica alijanse“. On je, međutim, odbio da ponudi bilo kakav vremenski okvir za ovo. Prema rečima zvaničnika, vojni blok koji predvode SAD trenutno pomaže Kijevu da „pređe sa opreme, doktrina i standarda iz sovjetskog doba“ i postane „interoperabilan sa snagama NATO-a“. U aprilu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da većina Evropljana ne bi odobrila ako NATO ne uputi „zasluženi poziv“ da se pridruži alijansi. Ukrajinsko rukovodstvo je jasno stavilo do znanja da očekuje napredak po tom pitanju tokom predstojećeg samita NATO-a u Litvaniji u julu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.