RT: Ukrajina može da rasporedi F-16 za napad duboko unutar Rusije – NATO

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2024, 15:34

RT: Ukrajina može da rasporedi F-16 za napad duboko unutar Rusije – NATO

 
Ukrajina će moći slobodno da koristi borbene avione F-16 koje će dobiti od NATO-a protiv vojnih ciljeva „unutar Rusije“ ili izvan granica koje Kijev tvrdi, izjavio je američkim državnim medijima generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg.
Stoltenberg je razgovarao za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda za intervju koji je zakazan za petak. Prema unapred objavljenim fragmentima, šef NATO-a je tvrdio da Ukrajina ima pravo na samoodbranu od ruske „agresije“, što bi uključivalo „udaranje na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine“. Kada bi vlada u Kijevu zaista mogla da dobije obećane avione, Stoltenberg nije želeo da kaže. Svaka članica NATO koja se obavezala da će isporučiti F-16 ima različite politike i odlučiće sama, objasnio je on. Dok neki od ukrajinskih pristalica žele da avioni krenu u akciju što je pre moguće, oni će imati jači uticaj ako piloti budu dobro obučeni i ako bude dovoljno ekipa za održavanje i podršku, kaže Stoltenberg. „Dakle, mislim da moramo da slušamo vojne stručnjake tačno kada ćemo biti spremni ili kada će saveznici biti spremni da počnu da šalju i isporučuju F-16“, izjavio je on. „Što pre to bolje.“ Ukrajina je dugo zahtevala F-16 kao način za borbu protiv ruske nadmoći u vazduhu. I Danska i Holandija su se obavezale da će dati neke od svojih aviona, a predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je ukupan broj 42. Prvi ukrajinski piloti koji su obučavani na Zapadu završili su časove u Velikoj Britaniji u decembru. Način na koji je dizajniran mlaznjak američke proizvodnje znači da bi mogao imati poteškoća u funkcionisanju sa ukrajinskih pista, što je izazvalo spekulacije da bi umesto toga mogli da dolete iz Poljske, Rumunije ili baltičkih država. Rusija je više puta upozoravala da bi takvo raspoređivanje predstavljalo eskalaciju sukoba i moglo bi čak dovesti u opasnost nuklearni rat, pošto je F-16 sposoban da isporuči gravitacione bombe B61. „Dakle, ako jedan od tih aviona poleti iz zemlje NATO-a – šta bi to bilo? Napad na Rusiju. Neću opisivati šta bi se dalje moglo dogoditi“, izjavio je u intervjuu u četvrtak Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik i zamenik šefa ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

NATO: Ukrajina može da koristi avione F-16 za napade duboko unutar Rusije!

Izvor: Kurir, 24.Feb.2024

Kijev će moći da koristi borbene avione koje dobije i van granica Ukrajine, poručio Jens Stoltenberg, gensek Alijanse

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.