RT: Tenzije eskaliraju na Arktiku – komandant Ratne mornarice

Izvor: Vostok.rs, 09.Dec.2023, 00:30

RT: Tenzije eskaliraju na Arktiku – komandant Ratne mornarice

 
Rusija se suočava sa rastućom bezbednosnom pretnjom na Arktiku, izjavio je u četvrtak komandant Ratne mornarice Rusije admiral Nikolaj Jevmenov. Pretnja je posebno povezana sa „rastućim stranim prisustvom“ u regionu zbog pristupanja Finske NATO-u, izjavio je on na Arktičkom savetu u Sankt Peterburgu.
Prošle godine je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Rusija predstavlja strateški izazov za alijansu na Arktiku, pozivajući na prošireni vojni otisak u regionu. U tom kontekstu, Finska i Švedska su se prijavile za ulazak u NATO u maju 2022. nakon što je počeo sukob u Ukrajini. Dok je Helsinki zvanično postao deo vojnog bloka predvođenog SAD u aprilu, aplikacija Stokholma ostaje u limbu oko pozicija Turske i Mađarske. Moskva je svedok „negativnih tendencija u oblasti regionalne bezbednosti“, izjavio je Jevmenov, misleći na Arktik. On je nazvao pristupanje Helsinkija vojnom bloku koji predvode SAD i težnje Stokholma da mu se pridruži jednim od ključnih faktora koji dovode do takvog negativnog razvoja događaja. Konkurencija među vodećim svetskim silama oko pristupa resursima na Arktiku i regionalnim transportnim pravcima raste, upozorio je admiral. „Kolektivni Zapad pojačava napore da ometa ekonomske aktivnosti Rusije na Arktiku“, dodajući da Norveška posebno nastoji da potisne Rusiju iz arhipelaga Špicbergen, takođe poznatog kao Salbard. Norveška teritorija, Špicbergen i dalje ima rusko prisustvo u vidu rudarske kompanije \'Arktikugol\' i rudarske zajednice u Barencburgu. Rusija uživa jednako pravo da se bavi komercijalnim aktivnostima na arhipelagu zajedno sa 13 drugih nacija u skladu sa Svalbardski sporazumom iz 1920. godine, koji je takođe učinio teritoriju demilitarizovanom zonom slobodne trgovine uz priznavanje suvereniteta Norveške nad njom. Moskva je još u septembru upozorila da vojna ekspanzija NATO-a na Arktiku podriva regionalnu bezbednost. Blok predvođen SAD podržava „nasilne scenarije za povećanje sopstvene bezbednosti na severu na račun bezbednosti drugih zemalja“, izjavio je tada za RIA Novosti visoki ruski diplomata Nikolaj Korčunov. Zvaničnik je takođe upozorio da će Moskva odgovoriti na izazov „setom neophodnih mera, uključujući preventivne“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.