RT: Nemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija

Izvor: Vostok.rs, 03.Avg.2020, 10:17

RT: Nemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija

Francuska i Nemačka žele da smanje svoju tehnološku zavisnost od SAD - NATO saveznika, te da se više oslanjaju na sopstvene snage kada je reč o proizvodnji vojne opreme, navodi nemački list Velt am Zontag. Vojni proizvođači u Nemačkoj i Francuskoj pokušavaju da izbace američke tehnologije u izgradnji helikoptera, pravljenju nove jurišne puške za nemačku vojsku, kao i novog borbenog aviona, koji se razvija u okviru programa "Fjučr kompbat er sistem" (FCAS), a koji predvode proizvođači aviona dveju zemalja. Zaštita osetljivih podataka jedan je od razloga koji podstiču na sticanje veće nezavisnosti od SAD-a u vojnoj proizvodnji, navodi Velt am Zontag. Štaviše, kompanije su zabrinute da Vašington drži kontrolu nad bilo kojom opremom koja koristi američku tehnologiju u skladu sa Međunarodnim propisima o prometu oružja (ITAR), te da zbog toga može blokirati izvoz oružja. „Bez ITAR-a i drugih američkih regulatornih sistema, Evropa dobija više slobode u tome ko će snabdevati vojnim proizvodima“, rekao je Florent Čauvansi, direktor prodaje francuskog "Safrana", koji proizvodi motore za helikoptere.
"Jedna od prednosti 100% evropskog proizvoda je ta što ti podaci ostaju u Evropi i ne padaju u ruke neevropskih zemalja."
  Kako se navodi, "Safran" želi da sarađuje sa nemačkim "ZF Friedrihšafenom" kako bi razvili novi pogon koji bi se ugradio u veliku vojnu bespilotnu letelicu. Međutim, trenutno je nejasno da li je realno da se njihovim nastojanjem u potpunosti izbegne američka tehnologija. Vest dolazi ubrzo nakon što su SAD najavile povlačenje otprilike 12.000 američkih vojnika iz Nemačke, pošto je američki predsednik Donald Tramp više puta optužio Evropu, a posebno Berlin, da nije platio svoj deo troškova za NATO. U isto vreme, Tramp je rekao da ne želi da "štiti" Nemačku, jer plaća „milijarde dolara" za uvoz energije iz Rusije. SAD se glasno protive bliskoj saradnji Rusije i Nemačke na planu energetike, uključujući izgradnju gasovoda "Severni tok 2" duž Baltičkog mora, istovremeno pokušavajući da pojačaju isporuke svog gasa u Evropu. Iako je prošle godine Vašington uspeo samo da privremeno zaustavi projekat, nedavno je pojačao pritisak na investitore i sve evropske firme koje su u njega uključene. „Jasno je upozorenje kompanijama da pomaganje i podržavanje ruskih zlonamernih projekata neće biti tolerisano. Izađite sada iz njih ili riskirajte posledice“, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo ranije ovog meseca, u jasnom upozorenju za strane koje su uključene u projekat. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.