RT: Nemačka strahuje da NATO neće preživeti Trampa – Njujork tajms

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2024, 00:51

RT: Nemačka strahuje da NATO neće preživeti Trampa – Njujork tajms

Među nemačkim rukovodstvom raste zabrinutost da NATO neće preživeti ako republikanski lider Donald Tramp ponovo bude izabran za predsednika SAD, tvrdi Njujork tajms.
Obraćajući se svojim pristalicama u Las Vegasu prošlog meseca, Tramp je izjavio da SAD „plaćaju za NATO, a mi od toga ne dobijamo mnogo“, dodajući da „ako nam ikada zatreba njihova pomoć, recimo da smo napadnuti, ja ne verujem da će biti tu za nas”. Bivši lider je više puta optuživao saveznike Vašingtona u NATO-u da nisu uspeli da povuku svoj teret i 2017. godine je proglasio da je vojni blok „zastareo“. Tramp ostaje u velikom vođstvu za republikansku predsedničku nominaciju uoči glasanja u novembru, sa brojnim kandidatima koji su ispali iz trke. U svom članku objavljenom u subotu, Njujork tajms je tvrdio da visoki nemački zvaničnici strahuju da postoje značajne sumnje da li bi NATO mogao da preživi drugi Trampov mandat. Nezvanična razmatranja koja se navodno održavaju u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, navodno usredsređena na potencijalnu dezintegraciju bloka, označavaju „zapanjujući preokret razmišljanja” u poređenju sa razgovorima o „novom jedinstvu” nakon početka ruske vojne kampanje protiv Ukrajine u februaru 2022, dodaje list. „Njihova neposredna zabrinutost je rastući pesimizam da će Sjedinjene Države nastaviti da finansiraju ukrajinsku borbu“, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na višemesečni zastoj u Kongresu oko najnovijeg paketa od 60 milijardi dolara za Kijev koji je predložio predsednik Džo Bajden. Republikanci su uslovljavali deblokadu dalje odbrambene pomoći Ukrajini i Izraelu uslovom da administracija pooštri kontrolu na američko-meksičkoj granici kako bi se zaustavio priliv migranata. Pozivajući se na anonimne izvore, Njujork tajms je u decembru izvestio da su se diplomate EU i predstavnici nekoliko istraživačkih centara sastajali sa „saradnicima gospodina Trampa“ da bi se raspitali da li on planira da povuče SAD iz NATO-a. Ranije tog meseca, Mark Esper, koji je bio američki sekretar odbrane pod Trampom od jula 2019. do novembra 2020, izjavio je za Em-Es-En-Bi-Si da će njegov bivši šef, ako bude ponovo izabran, „povući podršku Ukrajini“. „Njegov sledeći potez bi bio da počne da nas izvlači iz NATO-a, svakako trupe iz zemalja NATO-a“, tvrdi bivši šef Pentagona. Esper je upozorio da bi takav scenario „mogao da izazove kolaps alijanse“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.