RT: Nemačka ne može da ispuni NATO obaveze – Bild

Izvor: Vostok.rs, 12.Apr.2023, 17:04

RT: Nemačka ne može da ispuni NATO obaveze – Bild

  Nemačka ne uspeva da ispuni svoje obaveze prema NATO-u ni u pogledu osoblja i opreme koju može da obezbedi za odbranu vojnog bloka, piše Bild. Taj medij, pozivajući se na internu procenu nacionalnih oružanih snaga, Bundesvera, tvrdi da su nedostatak finansiranja, kao i vojna pomoć Berlina Kijevu, među razlozima za trenutno stanje stvari.
Izveštaj objavljen u utorak tvrdi da je zasnovan na analizi na 14 stranica koju je početkom marta poslao vojni inspektor Alfons Mais generalnom inspektoru Bundesvera Karstenu Breueru. Borbena gotovost divizije koju je Nemačka obećala da će staviti na raspolaganje NATO-u do 2025. biće samo „ograničena“, navodi Bild. Na primer, kaže se da se tenkovska divizija za koju se očekuje da čini deo nove jedinice suočila sa nedostatkom osoblja od 21% prošlog meseca. Povrh toga, odeljenju nedostaje neophodna oprema, koja „neće biti dovoljno dostupna u doglednoj budućnosti“, navodi se u saopštenju, pozivajući se na inspektora Maisa. On je navodno upozorio da čak i ako nemačko vojno rukovodstvo prebaci opremu iz postojećih jedinica, nova divizija verovatno neće biti pripremljena u smislu opreme do 2025. U navodnom dopisu se takođe tvrdi da problem nije ograničen samo na tu jedinicu, već je široko rasprostranjen u vojsci. Da stvar bude još gora, navodno davanje prioriteta obavezama Berlina prema NATO-u znači da potrebe ostatka Bundesvera moraju da odu pozadinu, navodi se u izveštaju. Bild je citirao Maisa koji je rekao da će „uprkos svim naporima, divizija moći da proizvede ograničenu borbenu gotovost tek 2025. godine“. Prema pisanju lista, „nastavak nedovoljno finansiranja“ i vojna pomoć koja je pružena Ukrajini u vidu opreme i obuke navedeni su u memorandumu kao pogoršanje situacije. Krajem februara, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je priznao da Berlin nema „oružane snage koje su sposobne da brane [zemlju], odnosno sposobne da se brane od ofanzivnog, brutalno vođenog agresivnog rata“. Zvaničnik je tada opisao Bundesver kao nedovoljno popunjenu osobljem i neopremljenu. Otprilike u isto vreme, šef Udruženja nemačkih oružanih snaga (DBvV), pukovnik Andre Vustner, upozorio je da se vojska suočava sa nedostatkom osnovnog hardvera kao rezultat isporuka oružja Ukrajini. „Do danas nismo dobili zamenu ni za jednu samohodnu haubicu koju smo prošle godine predali Ukrajini“, rekao je on i dodao da značajan broj tenkova u nemačkoj vojsci nije u funkciji. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.