RT: NATO trupe u Ukrajini mogle bi da izazovu treći svetski rat – Italija

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2024, 15:43

RT: NATO trupe u Ukrajini mogle bi da izazovu treći svetski rat – Italija

 
Razmeštanje trupa NATO bloka predvođenog SAD u Ukrajinu moglo bi rezultirati sveopštim globalnim sukobom, zapravo trećim svetskim ratom, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani. On je isključio svaku mogućnost da će snage njegove zemlje nekako završiti raspoređene da podrže borbu Kijeva.
Ministar je to izjavio u petak tokom intervjua na marginama sajma „LetExpo“ u Veroni. Upitan o izgledima da će vojnici NATO-a završiti u takvom rasporedu, Tajani se usprotivio toj ideji. „Mislim da NATO ne bi trebalo da ulazi u Ukrajinu. To bi bila greška. Moramo pomoći Ukrajini da se odbrani, ali ulazak u zemlju da vodi rat protiv Rusije znači rizikovati treći svetski rat“, naveo je diplomata. Tajani je odbacio svaku mogućnost da italijanske trupe završe u Ukrajini. Upitan o tome da druge zemlje NATO-a šalju svoje trupe da podrže Kijev u njegovoj borbi protiv Moskve, posebno Francuska, ministar je izjavio da se nada „da se to neće dogoditi“. Izjave Tajanija stižu nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron ponovo pokrenuo temu slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, u novom intervjuu. Makron je otvoreno opisao Rusiju kao „protivnika“ Francuske, insistirajući, istovremeno, da Pariz ne „vodi rat protiv Rusije“, već samo „podržava“ Kijev u sukobu. Što se tiče potencijalnog raspoređivanja trupa, on je odbio da kaže bilo šta konkretno, insistirajući da želi da zadrži „stratešku dvosmislenost“ i da ima sopstvene „razloge da ne bude precizan“. O izgledima za slanje zapadnih trupa u Ukrajinu francuski predsednik je prvi put razmišljao krajem februara, kada je rekao da se ta ideja ne može u potpunosti „isključiti“. Ove primedbe izazvale su talas demantija od strane kolega članica bloka predvođenog SAD, pri čemu su njegovi glavni učesnici u više navrata odbacivali tu ideju. Manje države alijanse, međutim, uključujući novu članicu Finsku, podržale su Makronov stav o ovom pitanju.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.