RT: NATO računa da će Vašington naoružati Ukrajinu – Stoltenberg

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2024, 00:51

RT: NATO računa da će Vašington naoružati Ukrajinu – Stoltenberg

 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da će američki Kongres izdvojiti dodatna sredstva Ukrajini za borbu protiv Rusije, pošto Kijev već pati od nedovoljne vojne pomoći.
Govoreći u četvrtak uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, visoki zvaničnik je zahvalio američkom Senatu što je odobrio paket međunarodne pomoći u oblasti bezbednosti, koji uključuje oko 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Međutim, predlog zakona nailazi na snažno protivljenje republikanaca u Predstavničkom domu, gde se očekuje da će biti blokiran. Tokom Stoltenbergove posete SAD krajem januara, on je izjavio da oseća da postoji široka saglasnost o „trajnoj podršci“ Kijevu. „Računam da će američki Kongres moći da odrazi tu podršku“, izjavio je on i dodao da „već vidimo uticaj činjenice da SAD nisu bile u stanju da donesu odluku“. Senat je u utorak usvojio paket pomoći, nakon što su neki republikanci stali na stranu demokrata tokom glasanja. Predsednik Džo Bajden pozvao je predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona da iznese predlog zakona što je pre moguće, tvrdeći da ima dovoljno glasova da bude odobren. Govornik je u sredu ponovio svoje protivljenje predlogu, navodeći nerešeno pitanje bezbednosti južne granice. Prethodno je u Kongresu bilo pokušaja da se to veže za stranu pomoć, ali nisu uspeli. „Dom predvođen republikancima neće biti ometan ili primoran da usvoji zakon o stranoj pomoći kojem se protivila većina republikanskih senatora i ne čini ništa da obezbedi našu sopstvenu granicu“, izjavio je Džonson novinarima. Republikanski zakonodavci zahtevaju da „pre nego što se pobrinemo za probleme širom sveta, prvo se pobrinemo za svoje“. Džonson je optužio Bajdena za nedoslednost zbog njegovih tvrdnji da opozicija igra na ruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu odbijanjem zahteva za pomoć. Ranije ovog meseca, Bela kuća je potkopala američki izvoz tečnog prirodnog gasa zaustavljanjem odobrenja za izgradnju terminala. Zbog te odluke, američki partneri u Evropi „sada će morati da nabavljaju gorivo iz Moskve“ i „pune Putinove džepove“, tvrdi Džonson.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Amerika otkrila koliko je sukob u Ukrajini navodno koštao Rusiju

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2024

​VAŠINGTON - Rusija je vjerovatno potrošila 211 milijardi dolara na opremanje, raspoređivanje i održavanje svojih operacija u Ukrajini te je izgubila više od 10 milijardi dolara u prodaji oružja, rekao je danas visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane, prenosi "Reuters".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.