RT: Mađarski parlament nije odobrio kandidaturu Švedske u NATO

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2023, 17:10

RT: Mađarski parlament nije odobrio kandidaturu Švedske u NATO

 
Vladajuća mađarska partija Fides bojkotovala je sednicu parlamenta u ponedeljak, koja je rezultirala neuspehom glasanja za ratifikaciju članstva Švedske u NATO zbog male posećenosti.
Dok je ogromna većina opozicionih poslanika koji su prisustvovali vanrednoj sednici glasala za prijem nordijske nacije u vojni blok predvođen SAD, poslanici vladajuće stranke, koja ima dvotrećinsku većinu u većnici, nisu se pojavili, navode mađarski mediji. Samo dve članice alijanse – Mađarska i Turska – tek treba da ratifikuju svoje nacionalne zakone o članstvu Švedske. Pristupanje neće biti završeno dok sve nacije to ne učine. Neki mađarski mediji sugerisali su da stranka premijera Viktora Orbana želi da odloži glasanje do septembra, kada se parlament vraća sa pauze. Očekuje se da će Turska na jesen odobriti članstvo Švedske, iako je stav Ankare po tom pitanju do sada bio neuobičajen. Uoči glasanja, opozicija je tvrdila da ratifikacija mora proći jer bi u suprotnom reputacija Mađarske među članicama NATO-a bila povređena. Vlada je tvrdila da nema razloga da se žuri. Gergeli Guljas, koji vodi kabinet premijera, izjavio je prošle nedelje da Orbanova vlada podržava kandidaturu za NATO, ali je dodao da su neki članovi Fidesa bili manje oduševljeni time. Orban i njegov kabinet raskinuli su sa dominantnim narativom unutar alijanse, koji poziva na nastavak vojne podrške Ukrajini u njenom sukobu protiv Rusije. Budimpešta je pozvala na bezuslovne mirovne pregovore, ističući cenu neprijateljstava za sve uključene strane, uključujući članice EU koje su povređene sopstvenim sankcijama Rusiji. „Amerikanci mogu da izvuku mnogo novca raznim finansijskim manipulacijama, ali evro je druga priča, on nije za to“, izjavio je premijer u intervjuu u petak, objašnjavajući svoje protivljenje odugovlačenju sukoba. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je svoju podršku pristupanju Švedske tokom samita lidera NATO-a u Litvaniji ranije ovog meseca, obećavajući da će poslati relevantni zakon poslanicima na razmatranje. Prethodno su on i drugi visoki zvaničnici kritikovali evropsku naciju zbog brojnih pitanja, uključujući ono što su opisali kao skrivanje traženih terorista iz Turske na svom tlu i dozvoljavanje spaljivanja Kurana tokom političkih protesta.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.