RT: Kolonije SAD u Evropi se zovu NATO - Zaharova

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2023, 19:49

RT: Kolonije SAD u Evropi se zovu NATO - Zaharova

Evropske nacije su nekada bile kolonijalni gospodari, ali su sada postale kolonje potčinjene SAD, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je govorila o kolonijalističkoj prošlosti Evrope, govoreći ekskluzivno za RT u petak na marginama samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu. Kolonijalizam je, navela je ona, u kostima zapadne civilizacije. „Vekovima se zapadni svet formirao oko jedne jednostavne i zastrašujuće misli: da su izuzetni zato što su jaki“, izjavila je ona. „Oni nemaju potrebu da bilo šta opravdavaju, oni jednostavno moraju da ubiru prednosti agresivne eksploatacije planete. To je njihovo kolektivno rezonovanje.” Američko potčinjavanje Severne Amerike i drugih zemalja sledilo je isti kolonijalistički obrazac, dodala je ruska zvaničnica. Međutim, proces dekolonizacije je značajno napredovao i sada bivše evropske kolonije u Africi, Aziji i Latinskoj Americi ne samo da imaju formalne atribute državnosti, već imaju i snagu i hrabrost da vode suverenu politiku, izjavila je Zaharova. A afrički lideri su došli na forum u Rusiji prkoseći pritiscima i pretnjama Zapada, istakla je ona. Dok bivše kolonije brane svoju nezavisnost, neki od njihovih bivših evropskih gospodara otišli ​​su u suprotnom smeru, tvrdi Zaharova. Članice EU „izgubile su svoj suverenitet i podvrgle se volji Vašingtona i, donekle... Londona“. „Oni su zaista postali kolonije, kolonije SAD. Ova zajednica kolonija se zove NATO“, izjavila je ona. I, prema Zaharovoj, SAD su sada spremne da uteraju još više nacija u ovu „zajednicu kolonija“. Zapadna Evropa više nije dovoljna za Vašington, „oni su se već usmerili na Aziju i druge regione“, dodala je Zaharova. "Svi ovo veoma dobro razumeju." Moskva već dugo doživljava širenje bloka na istok kao veliku pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti. Visoki zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina, više puta su navodili aspiracije Ukrajine za NATO kao jedan od faktora koji su doveli do eskalacije višegodišnjeg sukoba Rusije do vojne akcije protiv njenog suseda.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zaharova: Rusija dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje sukoba u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2023, 18:09

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.