RT: Belorusija negira tvrdnje da je prešla granice NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2023, 13:03

RT: Belorusija negira tvrdnje da je prešla granice NATO-a

 
Varšava nije pokazala nikakve dokaze za svoje tvrdnje da su dva beloruska helikoptera prešla u vazdušni prostor Poljske, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane u Minsku, insistirajući da do takvog kršenja nije došlo.
Ranije tog dana, vlada u Varšavi je pozvala otpravnika poslova Belorusije da bi izrazila „snažan protest“ i zahtevala da „odmah i detaljno objasni“ incident, u kojem su poljske vlasti saopštile da su dva helikoptera zalutala u vazdušni prostor zemlje članice NATO-a. „Nikakvog narušavanja [poljskog] vazdušnog prostora helikopterima Mi-24 i Mi-8 nije bilo“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane u Minsku, uz napomenu da je Belorusija bez objektivne potvrde smatrala da je tvrdnja Poljske „ekvivalent babinoj priči”. Poljska „očekuje da se Belorusija uzdrži od takvih akcija“, koje predstavljaju „još jedan element u eskalaciji tenzija na poljsko-beloruskoj granici“, navodi se u saopštenju poljskog ministarstva spoljnih poslova. U utorak ujutro, poljska vojska je izdala saopštenje da njeni radarski sistemi nisu zabeležili nikakva kršenja vazdušnog prostora zemlje. Kasnije tokom dana, međutim, vojska je promenila svoj narativ, rekavši da su helikopteri navodno leteli „na veoma maloj visini, što je sprečilo otkrivanje radarskih sistema“. Vlada u Varšavi poslednjih nedelja pokazuje rastuću zabrinutost zbog prijavljenog prisustva ruskih boraca iz grupe Vagner u Belorusiji, gde su se neki od njih preselili nakon neuspele pobune krajem juna. Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u subotu da je „više od sto“ Vagnerovih boraca stiglo u pogranični grad Grodno, što je, kako je izjavio, „nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju“. Poljska je već najavila raspoređivanje dodatnih 1.000 vojnika na granici i skoro udvostručenje svoje vojne snage, sa 172.000 na 300.000. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Poljska „poludela“ zbog glasina o Vagneru, insistirajući da prognani vojni izvođači nisu raspoređeni na granici. Lukašenko je takođe objasnio da je prošlog meseca u Rusiji govorio bezobrazno, kada je kroz šalu rekao da nemirni članovi Vagnera žele da „idu u obilazak“ NATO objekata u Poljskoj koji podržavaju ukrajinske ratne napore. Činilo se da se Vašington takođe ne slaže sa procenom situacije u Varšavi. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je novinarima u utorak da SAD „nisu svesne bilo kakve konkretne pretnje od Vagnera protiv Poljske ili bilo kog drugog našeg saveznika u NATO-u“, ali „pomno prate“ situaciju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.