RS da odbaci Istanbulsku deklaraciju“

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RS da odbaci Istanbulsku deklaraciju“

Srpska demokratska stranka pozvala je Narodnu skupštinu RS da hitno odbaci Istanbulsku deklaraciju i da raspiše referendum na kojem bi se građani Republike Srpske, istovremeno sa opštim izborima, izjasnili da li su za pristupanje NATO-u.

Istanbulsku deklaraciju su potpisali predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Turske Abdulah Gul.

SDS ističe da predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << RS u institucijama BiH, a posebno srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, nisu iskoristili svoja ustavna ovlašćenja da spreče antiustavno delovanje Silajdžića i stave van snage Istanbulsku deklaraciju.

"Istanbulska deklaracija ne uvažava ustavno-pravni sistem u BiH, prema kojem je spoljna politika u nadležnosti tročlanog Predsjedništva BiH", navodi se u saopštenju SDS-a i dodaje da insistiranje na ubrzanim reformama unutar BiH radi njenog bržeg puta ka NATO-u, predstavlja najgrublju derogaciju volje građana RS.

Iz ove stranke navode da će, prema novom Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama, pokrenuti aktivnosti na prikupljanju potrebnog broja potpisa za održavanje referenduma.

Glavni odbor SDS-a zadužio je svoje poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da što pre upute u parlamentarnu proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi bilo obezbeđeno da izbor domaćih sudija bude depolitizovan, njihov mandat ograničen i da strane sudije napuste ovu najvišu pravosudnu instancu u BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

SDS: Hitno odbaciti Istanbulsku deklaraciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2010

BANJA LUKA - Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) pozvao je danas Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS) da hitno odbaci "Istanbulsku deklaraciju" i da istovremeno sa oktobarskim izborima raspiše i referendum na kojem bi se građani izjasnili o pristupanju NATO savezu..."Istanbulska deklaracija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.