ROUZ: MUSLIMANI KRŠILI SVA PRIMIRJA 1994. GODINE

Izvor: Kurir, 09.Okt.2010, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROUZ: MUSLIMANI KRŠILI SVA PRIMIRJA 1994. GODINE

Srbi su u Sarajevu predali naoružanje pod kontrolu Unprofora, ali se Muslimani nisu pridržavali dogovora. U leto 1994. Armija BiH je više puta kršila primirje i sporazumi su propali krivicom muslimanske strane. Kada god bi se Srbi povlačili sa Igmana 1993, Muslimani su zauzimali demilitarizovanu zonu i zloupotrebljavali sporazum. U jesen 1994. NATO je prestao da bude objektivan, izjavio general

HAG - Bivši komandant mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini Majkl Rouz izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je danas u Hagu da je krajem leta 1994. godine NATO promenio poziciju i stao na stranu Muslimana, uvukavši u to i Unprofor, pa su bosanski Srbi počeli da doživljavaju Ujedinjene nacije kao da su se svrstale uz bosansku vladu.

Poslednjeg dana unakrsnog ispitivanja na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, Rouz je rekao da su Muslimani dočekali sa ljutnjom vest o pripremama Srba da se povuku iz Goražda i da se vrate za pregovarački sto jer su UN odbile da zatraže još jače vazdušne napade na srpske snage.

Karadžić je naveo da je muslimanski 5. korpus izveo ofanzivu na srpsku teritoriju u Krajini i skoro došao do Bosanskog Petrovca. On je citirao dokument vlade SAD da su sukobi na prostoru Bihaća posledica napada 5. korpusa BiH na položaje Srba, dok je Rouz rekao da UN nisu reagovale na zahtev bosanske vlade da se izvrši vazdušni napad na Srbe.

On je izjavio da u Sarajevu Muslimani nisu stavili svoje naoružanje pod kontrolu Unprofora kao Srbi i nisu predali svoje naoružanje, odnosno da se bosanska strana nije pridržavala dogovora o prekidu vatre, ali da je postojala mogućnost za pokretanje rada komunalnih službi.

Rouz je rekao da su u leto 1994. Muslimani više puta prekršili primirje i da je sporazum propao krivicom muslimanske strane.

On se složio i sa Karadžićevim navodima da je srpska vojska uzela Igman avgusta 1993, što se smatralo potpunim okruživanjem Sarajeva i da joj je naloženo da se povuče, ali da su Muslimani posle srpskog povlačenja i proglašavanja demilitarizovane zone zloupotrebili sporazum i zaposeli Igman.

Prema Rouzovim rečima, politika se u potpunosti promenila i nije bilo spremnosti da se primeni bilo kakva sila protiv snaga BiH, odnosno nijedan zahtev za vazdušne napade.

"U jesen 94. NATO je prestao da bude objektivan", rekao je Rouz.

Unakrsno ispitivanje generala Rouza završeno je ispitivanjem tužioca. Karadžić je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene tokom rata u BiH između 1992 i 1995. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.