Putin ima plan? Nisu spremni za napad

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 20:49

Putin ima plan? "Nisu spremni za napad"

Analitičari NATO veruju da nije realna ruska ofanziva na Ukrajinu na proleće narednih meseci, prenela je Evropska pravda.

Prema rečima visokog zvaničnika NATO, koji je želeo da ostane anoniman, NATO ne veruje da Rusija ima mogućnost, niti da je spremna da pokrene napad.

"Bez obzira na taktičku situaciju, deluje malo verovatno da će Rusija pokrenuti veću ofanzivu na proleće", rekao je predstavnik Alijanse za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinsku Evropsku pravdu.

Ključan uslov za značajniju ofanzivu Ruske Federacije u Alijansi je mobilizacija u znatno većim količinama od sadašnje, koja zahteva vreme i tek treba da bude pokrenuta, dodaje zvaničnik.

"Kako bi se podržala ofanziva, Rusija bi morala da pokrene veliku mobilizaciju. Međutim, Putin ne želi to da uradi pre izbora (polovinom marta). Iako se odvija prikrivena mobilizacija, vidimo je, ali to neće dovesti do pokretanja velike ofanzive na proleće", uveren je NATO zvaničnik.

On je istakao da se to ne kosi sa sve jačim borbama na frontu, a Alijansa veruje da je Ruska Federacija namerno odabrala ovakav put.

"Biće fokusa na simbolične, male operacije, kao što je Avdejevka, ali ne očekujemo stratešku ofanzivu", dodao je.

NATO, međutim, nema informaciju da li bi mobilizacija mogla da počne posle izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.