Protesti uoči Samita NATO

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti uoči Samita NATO

Uhapšeno 100 demonstranata u sukobu sa policijom uoči Samita Severo-atlantske alijanse u Strazburu. Mere bezbednosti na visokom nivou. Protivnici NATO najavili masovne demonstracije širom Evrope.

Francuska policija uhapsila je oko 100 demonstranata tokom sukoba anti-NATO demonstranata sa policijom Strazburu, uoči sutrašnjeg samita NATO, koji se odražava u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tom gradu.

Portparol policije izjavio je da su demonstranti nosili drvene palice i da je pričinjena znatna materijalna šteta, ali da u sukobima nije bilo povređenih.

Policija u Strazburu ranije je upotrebila suzavac u sukobima sa demonstrantima.

U francuskom Strazburu i nemačkim gradovima Kelu i Baden-Badenu, na Samitu NATO u petak i subotu, okupiće se 28 šefova država i vlada članica Alijanse.

Širom Evrope pripremaju se masovni protesti pod nazivom 'NATO - 60 godina je dovoljno' kojima će učestvovati veliki broj nevladinih organizacija i protivnika Alijanse. Za subotu je najavljen veliki anti-NATO skup u Strazburu.

U južnom delu grada dan uoči Samita se, prema rečima organizatora, okupilo oko 2.000 protivnika NATO, uglavnom obučenih u crno i sa kapuljačama.

Uhapšeno je oko 12 demonstranata koji su pokušali da dođu u centar Strazbura.

Policija je saopštila da je bilo do 600 demonstranata.

Tokom demonstracija razbijeno je desetak autobuskih stajališta i paljene su kante za smeće, a aktivisti su napravili i jednu barikadu.

Policija je uzvratila suzavcem u pokušaju da učesnike protesta potisne ka njihovom "selu".

Oko 3.000 demonstranata iz raznih delova Evrope razmestili su šatore u prethodnih nekoliko dana i istakli parole "Rat je teror", "NATO kraj igre (game over)" i anti-NATO zastave.

U centru kampa je na zemlji velikim slovima ispisana parola "Kraj igre", upućena helikopterima koji nadleću to područje.

Demonstranti su sprečavali novinare da ih snime, dok su neki tražili da im lice bude prekriveno kada daju izjave.

U gradu su raspoređene jake snage bezbenosti, sa više od 50 vozila i helikopterima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.