Izvor: B92, 13.Apr.2023, 08:57

Procurilo: Vagner pokušao da kupi oružje od članice NATO-a

Poverljivi američki obaveštajni dokument sugeriše da je privatna vojna kompanija Vagner pokušala da kupi oružje i vojnu opremu od Turske, piše CNN.

Dokument pokazuje da je Vagner spreman da uloži finansijska sredstva kako bi dodatno ojačao svoje sposobnosti.

Turska se kao članica NATO-a smatra partnerom SAD i drugim zemljama koje pružaju direktnu vojnu podršku Ukrajini te je javno izrazila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivljenje ruskoj invaziji. U Turskoj se takođe nalazi glavna američka vojna baza u kojoj se skladišti nuklearno oružje te služi kao dodatno upozorenje za odvraćanje ruske agresije protiv članica NATO-a.

Prema izveštaju američkih obaveštajnih službi citiranom u dokumentu, osoblje Vagnera sastalo se s "turskim kontaktima" početkom februara s namerom "kupovine oružja i opreme iz Turske" koje bi zatim mogli da koriste Vagnerovi plaćenici koji se bore uz ruske snage u Ukrajini, prenosi Indeks.

Planirali da koriste tursko oružje i u Maliju

Nejasno je ko su bili ti "kontakti" i je li turska vlada znala za sastanke. Ne postoje dokazi da je postignut napredak u dogovoru oko prodaje oružja vagnerovcima. Ipak, mogućnost da NATO saveznik prodaje oružje ruskim plaćeničkim snagama verovatno bi izazvala ozbiljnu zabrinutost u Vašingtonu i zakomplikovala odnos Ankare s drugim članicama NATO-a.

Dokument koji je objavljen pod naslovom "Mali, Rusija, Turska: Vagner traži oružje od Ankare" otkriva pojedinosti sastanaka u februaru i sugeriše kako ovo nije bio prvi ovakav pokušaj vagnerovaca da se naoružaju. Navodi se da je Vagner takođe planirao da koristi oružje i opremu iz Turske u Maliju, afričkoj zemlji u kojoj vagnerovci deluju.

Dodatno, u dokumentu se tvrdi da paravojna grupa planira da nastaviti da regrutuje zatvorenike iz ruskih zatvora. CNN nije nezavisno potvrdio verodostojnost dokumenta, ali su američki zvaničnici naznačili da je većina podataka koji su procurili autentična.

Turska vlada zadržala bliske veze s Moskvom

Portparol Stejt departmenta naglasio je da ministarstvo obrane i obaveštajna zajednica aktivno pregledaju i procenjuju valjanost dokumenata, dodajući kako "nisu u poziciji da potvrde ili komentarišu bilo koju konkretnu informaciju koju oni sadrže".

Američki zvaničnici se već dugo suočavaju s komplikovanom stvarnošću jedinstvenog odnosa Turske s Moskvom, uprkos tome što se radi o vojnom savezu kojem je cilj da zaštiti pogranične nacije od potencijalne pretnje ruske ekspanzije. Iako je turska vlada izrazila protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od mnogih NATO članica zadržala je bliske veze s vladom u Moskvi.

Turska vlada bila je jedan od posrednika u dogovoru koji je omogućio siguran tranzit ukrajinskog žita kroz Crno more bez ruske prijetnje.

Turske firme pomagale Belorusiji da izbegne sankcije

Zvaničnik CIA Bil Barns rekao je u utorak da njegova obaveštajna agencija procenjuje da Putin "nije ozbiljan u vezi s pregovorima u ovoj fazi" rata u Ukrajini i da će "ukrajinski napredak na bojnom polju najverovatnije oblikovati izglede za okončanje" sukoba koji je u toku.

Drugi dokument do kojeg je došao CNN otkriva kako su turske firme pomagale Belorusiji, još jednom ključnom Putinovom savezniku, da izbegne sankcije.

SAD su pokušale da suzbiju takve pokušaje izbegavanja sankcija, čak i od firmi sa sedištem u zemljama koje su američke saveznice. Juče je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije dvema turskim firmama za koje je reklo da podupiru ruski vojnoindustrijski kompleks prkoseći postojećim sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.