Procurili dokazi: Pomoć ili podvala?

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 23:33

Procurili dokazi: Pomoć ili podvala?

Zemlje članice NATO-a prodaju zastarelo oružje Ukrajini kako bi ga zamenile modernijim za sopstvenu vojsku, rekao je belgijski stručnjak prenose "RIA Novosti".

On je naveo i primere za svoje tvrdnje.

"Zemlje NATO-a samo šalju staru opremu u Ukrajinu i koriste priliku da obezbede svoje armije opremom nove generacije. Primera je mnogo: Poljaci, koji su najposvećeniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini, čak i sami govore o ulasku u zapadni deo te zemlje, vrlo brzo su Ukrajincima obezbedili tenkove iz sovjetskog doba, a samo što su dobili prvu seriju američkih tenkova 'abrams'. Potpuno nove i napravljene specijalno za njih", rekao je Enro.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe dovoljno su sposobne da koriste sovjetsko oružje koje su Kijevu isporučile zemlje istočne Evrope kao što su Češka, Poljska, Slovačka i Rumunija.

"Neverovatno je videti kakvo oružje su Evropljani poslali. Francuska i Nemačka su, na primer, obezbedile oružje koje je teško upotrebljivo. Nemačka je isporučila samo 14 tenkova 'leopard 2' u januaru 2023, pre nego što je u februaru doneta odluka o isporuci 88 tenkova 'leopard 1". Ovaj tenk je zastareo, iz 1962. godine i penzionisan 2003. godine", precizirao je belgijski stručnjak.

Enro je dodao da je NATO isporučio Kijevu i moderno oružje, ali da se radi uglavnom o lakom i malokalibarskom naoružanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.