Pristajko: Evropa je u ratu sa Rusijom

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 16:37

Pristajko: "Evropa je u ratu sa Rusijom"

"NATO bi trebalo da moli Ukrajinu da mu se pridruži", izjavio je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji i bivši ukrajinski ministar Vadim Pristajko.

"Ima li neko od vas milion naoružanih ljudi, veterana koji su se kalilili u borbama? Ako želite da imate nekoga ko zna i nije samo spreman, već ume da to uradi, pitajte Ukrajinu. Molite ih da postanu deo vašeg saveza", rekao je Pristajko u intervjuu za "Njuzvik". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Podsetimo, kijevske vlasti zahtevaju da Ukrajina ubrzano postane članica NATO-a, dok u samoj Alijansi, uprkos izjavama o "politici otvorenih vrata", stalno ističu da će za to biti potrebno dosta vremena.

Neke od članica smatraju da je pristupanje Ukrajine Alijansi greška. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da ako "Zapad da garancije da Ukrajina neće ući u NATO, onda će sukob ostati lokalni, neće prerasti u evropski".

Orban je rekao i da je Evropa u indirektnom ratu sa Rusijom zbog vojne podrške koju pruža Ukrajini.

"Evropa je uronjena u rat, u stvarnosti su već indirektno u ratu sa Rusijom", rekao je Orban u svom godišnjem govoru o stanju nacije i ocenio da bi sukob u Ukrajini mogao da potraje godinama.

Ponovio je da Mađarska neće snabdevati oružjem svog istočnog suseda i da Budimpešta ne vidi Moskvu kao bezbednosnu pretnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.