Primite nas u NATO ili pravimo nuklearnu bombu

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 20:34

"Primite nas u NATO ili pravimo nuklearnu bombu"

Ukrajina može da napravi nuklearnu bombu, izjavio je u emisiji Jutjub kanala "Fejgin Lajv" Aleksej Arestovič, bivši savetnik predsednika Ukrajine Zelenskog.

Prema njegovim rečima, Ukrajina može za kratak rok da napravi nuklearnu bombu, ali da je za obogaćivanje uranijuma ili plutonijuma neophodno određeno vreme, pošto nisu lako dostupni.

"Protiv nas je već primenjeno nuklearno oružje. Koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi posle toga imamo imamo varijante za zaštitu? Ili nas treba za dan primiti u NATO, što je jedna garancija, ili ćemo mi onda da napravimo nuklearno oružje, zato što drugih garancija nema", naglasio je Arestovič.

On ističe da, ukoliko ipak ne bude pravljeno nuklearno oružje, onda je neophodno kompletno naoružavanje vojske tipovima oružja kakve poseduje NATO i prevođenje vojno-industrijskog kompleksa na taj standard, zato što je, kaže Arestovič, zapadno oružje na mnogo višem tehničkom nivou od ruskog i pruža veće garancije za bezbednost u konvencionalnom ratu.

"Ako bi ga oni upotrebili, onda bismo mi sami morali da napadnemo njihov nuklearni štit kao odgovor. Oni su već na neki način upotrebili nuklearno oružje. I opet će ga upotrebiti, a koje mi imamo onda mogućnosti, ako svet ne reaguje", bio je jasan Arestovič.

Kod upotrebe nuklearnog oružja, makar i hipotetički gledano, posledice mogu biti mnogobrojne i neočekivane za onog koji ga upotrebljava, ističe Arestovič.

Ovakva izjava stiže samo dana nakon što je Zelenski rekao da Rusi planiraju napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, što bi dovelo do nesagledivih posledica. Takva izjava više zvuči kao pretnja, nego upozorenje i mogla bi biti naznaka da Kijev planira napad za koji bi optužio Moskvu.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.