Primena sile u Libiji u nadležnosti Saveta bezbednosti

Izvor: Politika, 03.Mar.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena sile u Libiji u nadležnosti Saveta bezbednosti

BRISEL  Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da primena oružane sile u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, koji jedini može da donosi odluke o pitanjima rata i mira.

Rogozin je u izjavi agenciji Interfaks, posle jučerašnje sednice Saveta Rusija-NATO na ambasadorskom nivou, rekao da pitanje Libije nije bio na dnevnom redu, ali da je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen informisao rusku delegaciju da je NATO održao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve sednice posvećene situaciji u toj zemlji.

„Sa svoje strane ja sam povukao crvenu liniju koja postoji na planu primene oružane sile, naglasivši nenarušivost autoriteta međunarodnog prava i isključive nadležnosti Saveta bezbednosti UN koji jedini i može da donosi odluke o pitanjima rata i mira”, rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, posle njegove izjave nije bilo reakcije, ali ni negativnog reagovanja ili primedbi, što se može tumačiti kao da to što je rekao „u krajnjoj liniji, formalno” dele sve članice NATO.

Rogozin je rekao da NATO za sada preferira posmatranje sitaucije u Libiji ne preduzima samostalne akcije, prenela je ruska agencija.

Rogozin je, komentarišući izveštaje o navodnoj pojavi specijalnih snaga SAD, Velike Britanije i Francuske radi pružanja pomoći pobunjenicima, rekao u intervjuu dnevniku „Izvestija” da za sprovođenje kratkoročne specijalne operacije treba da postoji dovoljan osnov, pre svega „zaštita sopstvenih grajdana, njihovog života i dostojanstva, spasavanje talaca, ili možda sprečavanje diverzije na ambasadu”.

„Tada međunarodno pravo ne isključuje mogućnost primene vojne sile, ograničene kapacitetima specijalne jedinice. Međutim, takva operacija treba da bude ograničeno vremenski i prostorno”, rekao je ruski diplomata, dodajući da bi, međutim, aktivnosti specijalnih snaga na strani jedne od sukobljenih snaga u građanskom sukobu predstavljalo grubo mešanje u unutrašnje poslove druge države.

Tanjug

objavljeno: 03.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.