Pridruživanje NATO-u u aprilu

Izvor: B92, 31.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridruživanje NATO-u u aprilu

Zagreb -- Hrvatska i Albanija u NATO-u će kao punopravne članice učestvovati u radu samita te alijanse početkom aprila.

Nakon što je i Slovenija, kao poslednja od 26 članica NATO-a, položila dokumente o ratifikaciji protokola o pristupanju Hrvatske tom vojnom savezu, u zemljama članicama dovršen je proces potreban za prijem u taj savez. Nakon završetka postupka ratifikacije u zemljama članicama, generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretar NATO-a izdaće službene pozive Hrvatskoj i Albaniji da se pridruže Alijansi.

Hrvatska i Albanija takođe moraju u Stejt departmentu da polože dokumente o ratifikaciji pristupnih protokola u svojim parlamentima, što je trenutak u kome postaju punopravne članice.

Za prijem Hrvatske u NATO u Hrvatskom saboru glasalo je 119 poslanika, uz samo jednog uzdržanog.

Poslednja formalnost u ulasku u NATO jeste podizanje zastave Hrvatske ispred sedišta Alijanse u Briselu i zastave NATO-a ispred hrvatskog ministarstva odbrane u Zagrebu 7. aprila.

I dok mediji najavljuju ulazak u NATO kao spoljnopolitički uspeh Hrvatske, kao i najavu odlaska predsednika premijera Ive Sanadera na samit u Strazburu i Kelu, svi oni, osim retkih izuzetaka, zaboravljaju DA govore o troškovima članstva.

Tako će Hrvatska početkom aprila morati da plati članarinu od 3.030.000 evra, a navedena sredstva pokrivaju stavke vojnog i civilnog budžeta Alijanse, izgradnje infrastrukture i sredstva za izgradnju novog sedišta NATO-a.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je potvrdilo navedene iznose, ističe da se članarina plaća jednom godišnje i da je iznos povoljan za Hrvatsku jer se radi o jednoj od najnižih članarina unutar Alijanse, u iznosu od 0,27 odsto ukupnog budžeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.